Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Bruslju podprl začetek pogajanj z Bosno in Hercegovino

Glavnina razprave na zasedanju Sveta za splošne zadeve je bila namenjena pripravi sklepov Evropskega sveta, ki bo namenjen razpravi voditeljev EU o ruski agresiji v Ukrajini, potrebnih ukrepih na področju varnosti in obrambe ter odzivu EU na zaskrbljujoče razmere na Bližnjem vzhodu. Predviden je tudi odziv na zadnje poročilo Evropske komisije o širitvi, ki je za Slovenijo ključno.

Državni sekretar Štucin je izrazil zadovoljstvo z oceno Komisije o napredku Bosne in Hercegovine in priporočilom za začetek pristopnih pogajanj s to državo kandidatko. Poudaril je, da je "Bosna in Hercegovina od takrat, ko ji je bil podeljen status države kandidatke, znatno napredovala na svoji poti v EU in izpolnila številne zahtevane reforme". V tem kontekstu je dal pobudo, naj EU zdaj pokaže svojo verodostojnost v širitvenem procesu in izkoristi zgodovinsko priložnost, tudi v luči prihajajoče 30. obletnice konca vojne v BiH in podpisa Daytonskega sporazuma naslednje leto, da Bosno in Hercegovino približa EU in tako stabilizira regijo. Zaključil je, da "mora Evropski svet ta teden brez nadaljnjega odlašanja sprejeti odločitev za začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino".

Glede širitve z Ukrajino in Moldavijo je pozdravil napredek obeh držav na reformnem področju in izrazil pričakovanje, da bosta državi nadaljevali s potrebnimi koraki ter da bo kmalu lahko dosežen dogovor glede njunih pogajalskih okvirov. Podprl je tudi razpravo na Evropskem svetu o odnosih s Turčijo, ki je strateški partner EU in ključni faktor stabilnosti v regiji.

V nadaljevanju je jasno izpostavil stališče Slovenije, da zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu zahtevajo večjo enotnost in odločnost EU, kar lahko Evropski svet pokaže s sprejetjem ambicioznih sklepov. Ponovno je pozval k takojšnji prekinitvi ognja, spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega prava človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava. To je nujno za zagotavljanje humanitarne pomoči, izpustitev talcev, varno vrnitev razseljenih oseb in utiranje poti za rešitev dveh držav.

V razpravi o prihodnosti Evrope je državni sekretar Štucin poudaril, da mora EU ostati enotna in govoriti z enim glasom, saj bo le tako ostala globalni igralec. EU potrebuje notranje reforme politik EU, njihovega financiranja in tudi razmislek o bolj učinkovitem upravljanju in odločanju. Spoštovati mora dane politične zaveze državam kandidatkam in jasno komunicirati z državljani o potrebnih reformah in prednostih nadaljnje širitve.