Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju zunanjih ministrov EU in Evropskem humanitarnem forumu v Bruslju

Ministrica Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila zasedanja zunanjih ministrov EU. Ministri so razpravljali o skrb vzbujajočih razmerah na Bližnjem vzhodu, ruski agresiji na Ukrajino ter o poslabšanju stanja človekovih pravic v Belorusiji. Sodelovala je tudi na tretjem Evropskem humanitarnem forumu, kjer je predstavila humanitarni odziv Slovenije v luči vedno večjega števila kriz po celem svetu.

Uvodoma so ministri prek video povezave izmenjali mnenja z državnim sekretarjem Združenih držav Amerike Antonyjem Blinknom, predvsem glede situacije na Bližnjem vzhodu. "Skupaj si moramo prizadevati za mirovno rešitev pod okriljem Organizacije združenih narodov (OZN). Pomembno je, da se kopenski koridorji čim prej odprejo za dostavo dodatne humanitarne pomoči, dolgoročno pa moramo s skupnimi močmi podpirati verodostojno izvajanje rešitve z dvema državama," je v razpravi z Blinknom izpostavila ministrica Fajon.

Razprava o Bližnjem vzhodu je bila osredotočena na neuspešna pogajanja o začetku premirja pred Ramadanom in poti naprej. "Ponovno sem pozvala k takojšnjemu premirju in poudarila, da je kopenska ofenziva v Gazi nedopustna. Podprla sem irsko-španski predlog glede pregleda izvajanja pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom," je ob robu zasedanja povedala ministrica. Ločeno se je ministrica sestala z zunanjimi ministri Francije, Belgije in Malte, s katerimi se je pogovarjala o pripravi resolucije v Varnostnem svetu Združenih narodov, ki bo pozvala k premirju v Gazi, humanitarni pomoči civilistom, dogovoru za izpustitev talcev  in tudi o konkretnih korakih do priznanja Palestine. "O predvideni časovnici, ki vodi do rešitve dveh držav, sva se strinjala tudi s španskim kolegom. Časa zmanjkuje, časovnica za organizacijo mirovne konference pa se zamika," je dodala ministrica.

V razpravi o ruski agresiji na Ukrajino je ministrica poudarila, da ukrajinska mirovna formula potrebuje podporo globalnega juga. "Slovenija podpira nadaljnjo pomoč Ukrajini. Od začetka vojne smo državi namenili 12 milijonov evrov humanitarne in materialne pomoči, s poudarkom na razminiranju, rehabilitaciji žrtev vojne, psihosocialni pomoči otrokom ter na področju zdravstva. Podpiramo tudi predlog, da se del prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru sankcij, porabi za financiranje vojaških nabav," je povedala ministrica.

Ministri so razpravljali o Belorusiji v kontekstu naraščajoče represije in slabšanja stanja človekovih pravic. Ministrica Fajon je v imenu Slovenije podprla sodelovanje s prebivalci Belorusije in civilno družbo ter se zavzela za nadaljnjo podporo proevropskim demokratičnim silam in svobodnim medijem.

Pred zasedanjem zunanjih ministrov je ministrica sodelovala na Evropskem humanitarnem forumu, na katerem je poudarila: "Slovenija je v zadnjih letih močno povečala humanitarno pomoč. Znatno smo zvišali prispevke za humanitarne potrebe v Gazi in za prehrambno varnost. Februarja 2024 smo odobrili dodatno finančno pomoč tudi za Agencijo Združenih narodov za palestinske begunce (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA). Še naprej si bomo prizadevali, da bomo – v skladu s svojimi zmožnostmi – med državami, ki so zgled mednarodne solidarnosti. Pridružili smo se pozivu za zvišanje humanitarne pomoči za otroke, zlasti palestinske. V Gazi je na vsakih deset minut ubit en otrok. To se mora nehati!"