Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić z deležniki v kmetijstvu podpisala dogovor o uresničevanju protestnih zahtev

Ministrica Mateja Čalušić je danes v imenu vlade podpisala Dogovor o načinu uresničevanja protestnih zahtev slovenskih kmetov. Dogovor so s strani kmetijskih organizacij podpisali Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Združenje hribovskih in gorskih kmetov Slovenije ter Zveza kmetic Slovenije.
Ministrica stoji pred mikrofoni novinarjev in daje izjavo

Ministrica Mateja Čalušić | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Mesec in pol so na različnih ravneh potekali intenzivni pogovori med predstavniki kmetov in ministrstev, da je prišlo do dogovora, ki je bil danes podpisan. S tem so se pogajanja za ključne protestne zahteve zaključila. Za preostale zahteve pa se vzpostavlja utečen postopek z rednim vključevanjem kmetijskih organizacij skozi delovni proces Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je odgovorno za celoten sistem delovanja kmetijstva, gozdarstva in prehrane, Ministrstva za finance in Ministrstva za naravne vire in prostor. Ob podpisu je ministrica dejala: »Čisto pri vseh pogajalskih točkah - bodisi so to OMD izplačila in obdavčitve, umeščanje suhih zadrževalnikov v prostor, pristojbine za gozdne ceste - čisto na vsaki točki smo se resno zavzeli in pregledali, kaj je možno v tako kratkem času storiti.«  

Ministrica Mateja Čalušić je skozi celoten proces pogajanj izpostavljala, da moramo vsi skupaj gledati celoto, ne posameznih delov, če želimo zagotavljati prehransko varnost, varovati okolje ter omogočiti slovenskemu kmetu dostojno življenje in razvoj na dolgi rok. Izzive, ki jih pred kmetijstvo in celotno prehransko verigo postavljajo podnebne spremembe, globalizacija, skrb za okolje, demografski trendi na podeželju, nove tehnologije, izginjanje kmetijskih zemljišč, inflacija in podobno lahko naslavljamo le, če se bomo vsi deležniki povezali ter dogovorili, kako bomo trajnostno preoblikovati prehranske sisteme, da bodo kos izzivom, ki so pred nami, in bomo zagotovili prehransko suverenost.