Skoči do osrednje vsebine

Javno vabilo za članstvo v Nacionalnem svetu za kulturo

Ministrstvo za kulturo je objavilo Javno vabilo za članstvo v Nacionalnem svetu za kulturo. Rok za prijavo je do vključno 15. aprila 2024.

Nacionalni svet za kulturo je skladno z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo neodvisno telo, ki usmerja nacionalno strategijo za kulturo. Nacionalni svet za kulturo spremlja in ocenjuje vpliv kulturne politike na kulturni razvoj, daje mnenje k nacionalnemu programu za kulturo in poročilom o njegovem izvajanju, obravnava predloge zakonov in drugih predpisov s področja kulture ter tistih, ki zadevajo tudi področje kulture, ter daje pobude in predloge za urejanje posameznih vprašanj na področju kulture.

Predsednika in šest članov sveta imenuje državni zbor na predlog Vlade Republike Slovenije izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled, za obdobje petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Kandidat za članstvo v Nacionalnem svetu za kulturo mora uživati visok javni ugled in izpolnjevati visoke standarde strokovnosti na področju kulture. Pričakuje se, da spremlja nacionalne in mednarodne kulturne politike, da pozna delovanje različnih organizacijskih oblik dela na polju kulture in da pri svojem delu izkazuje integriteto in neodvisnost.

Pri predlaganju članov v Nacionalni svet za kulturo se bo poleg javnega ugleda kandidatov upoštevala tudi njihova strokovnost in poznavanje različnih vidikov kulturnih politik ter skupen nabor strokovnih znanj in izkušenj iz različnih področij kulture.

Kandidati pošljejo predloge v zaprti ovojnici z oznako: »Ne odpiraj – Javno vabilo za članstvo v Nacionalnem svetu za kulturo« do vključno 15. aprila 2024 priporočeno po pošti ali osebno na naslov: Ministrstvo za kulturo, Maistrova 10, 1000 Ljubljana. Za pisno obliko prijave šteje tudi elektronska oblika, poslana na elektronski naslov gp.mk@gov.si, pri čemer veljavnost prijave ni pogojena z elektronskim podpisom. Ob prijavi po elektronski pošti naj prijavitelj prej navedeno oznako navede v vrstici »Zadeva«.

Vljudno vabljeni k oddaji kandidatur.

Naziv Datum objave Rok prijave
15. 3. 2024
15. 4. 2024