Skoči do osrednje vsebine

Predstavljene rešitve glede zahtev kmetov – ministrstvo pričakuje podpis sporazuma

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, minister za naravne vire in prostor Jože Novak in državna sekretarka na Ministrstvu za finance Katja Božič s sodelavci so se danes znova sestali z deležniki v kmetijstvu. Na podlagi protestnih zahtev so pregledali, kaj je že bilo uresničeno, kaj je delno uresničeno in kaj se bo lahko uresničilo čez čas.
Ministrica Mateja Čalušić stoji za govorniškim pultom.

Ministrica Mateja Čalušić | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2

Danes je na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekal sestanek oz. predstavitev rešitev, ki so usklajen odgovor ministrstev, pristojnih za kmetijstvo, naravne vire in finance na protestne zahteve kmetijskih organizacij z dne 7. marca. Po sestanku je ministrica Mateja Čalušić v izjavi za medije povzela, kaj je bilo kmetijskim organizacijam na sestanku predstavljeno, kaj so se medresorsko in enotno kot vlada uskladili pri vseh sedmih zahtevah, kar je v realizaciji oz. kar bo realizirano skozi čas. »Na protestne zahteve smo danes odgovorili. Kar se mene kot ministrice tiče sem izredno zadovoljna z našim delom in z vsem kar smo na mizo podali. Do ponedeljka smo pozvali kmetijske organizacije, ki so protestne zahteve naslovili, da nam podajo odgovore, kakšni so nadaljnji koraki. V kolikor se bomo uspeli do ponedeljka dogovoriti, bo sledil pisni sporazum za zaključek protestnih zahtev in nato se bomo dogovarjali, v kakšnem slogu ter po kakšnih korakih bomo nadaljevali naše delo«.

Kot je še dejala ministrica, je napovedi protestov vzela zelo resno od prvega dne nastopa funkcije. »Videla sem, da kmete pesti veliko težav. Od prvega dne, kjer smo se skupaj zavezali, da bomo poskrbeli za prehransko varnost in da bomo omogočili kmetu, da kmetuje na dostojen način, sem tako delovala vse do danes. In moje delo bo tudi od danes naprej z enakim tempom, zagonom  z usklajevanjem z vsemi deležniki in drugimi za dosego zastavljenih ciljev«. Ob tem je ministrica še poudarila, da napovedani protesti niso motivacija za boljše in drugačno delo. »Moje delo ostaja korektno, složno, zagnano od prvega dne do danes in bo tudi v prihodnje. Verjamem, da bomo v prihodnje konstruktivno in s tvornim dialogom sodelovali v celotnem mojem mandatu«.

Zahteve kmetijskih organizacij in usklajene rešitve resornih ministrstev

Izključitev OMD iz obdavčitve (Ministrstvo za finance)

Zahtevamo spremembo Zakona o dohodnini, ki bo vključevala spremembo 26. člena na način, da bo ponovno določena oprostitev izplačil OMD v celoti.

Stopnja realizacije: zahteva je delno realizirana.

Kmetijske organizacije so povabljene k sodelovanju pri pregledu metodologij, prav tako pa so pozvane k posredovanju konkretiziranih podatkov, ki bi izkazovali bistveno povišanje davčnih obremenitev zaradi vključevanja 50 % izplačil OMD v obdavčitev.

Znižanje pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstvo za finance)

Zahtevamo spremembo Zakona o gozdovih v 49. členu, nato spremembo Uredbe o pristojbini za vzdrževanje gozdnih cest. V 6. členu Uredbe o pristojbini za vzdrževanje gozdnih cest se odmerna stopnja iz 14,7 odstotka popravi na 9,5 odstotkov.

Stopnja realizacije: zahteva je delno realizirana. 

Glede na navedeno odločbo Ustavnega sodišča MKGP ne more sprejeti zahteve v zvezi s spremembo Uredbe o pristojbini za vzdrževanje gozdnih cest. MKGP je pripravljen na nadaljnje pogovore na strokovni ravni in na podlagi podatkov. Zavod za gozdove Slovenije pripravi analizo vzdrževanja gozdnih cest. Zahteva se lahko realizira, če se pripravi primerna zakonodaja, vezana na nepremičnine.

Zmanjšanje populacije zveri in divjadi na nosilno kapaciteto okolja

Zahtevamo zmanjšanje populacije zveri in divjadi na nosilno kapaciteto okolja ter nadaljnje učinkovito upravljanje z zvermi in divjadjo. Rešitve je potrebno poiskati pred začetkom letošnje pašne sezone.

Divjad (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano):

Stopnja realizacije: zahteva je realizirana.

MKGP je sprejel dodatne ukrepe za zmanjševanje številčnosti divjadi (divjega prašiča in jelenjadi), in sicer:

Divji prašič:

  • navzgor neomejen odvzem;
  • lovna doba za vse kategorije divjega prašiča, razen svinj, čez celo leto;
  • dovoljena uporaba strelnih namerilnikov z napravo za elektronsko ojačevanje svetlobe oziroma z infrardečo napravo ali namerilnikov s termičnim (IR) senzorjem (na podlagi Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih (Uradni list RS, št. 200/20; ZNUAPK);
  • izplačilo finančnih spodbud za povečan odstrel (na podlagi ZNUAPK);
  • višji dvoletni načrti odvzema.

Jelenjad:

  • zgornja meja odstopanj pri realizaciji odvzema je povišana na 50 %;
  • višji dvoletni načrti odvzema;
  • novela zakona, ki je v pripravi, bo dovoljevala tudi lov v času zore in mraka.

Zveri (Ministrstvo za naravne vire in prostor):

Stopnja realizacije: zahteva je v postopku realizacije.

Dne 15. 3. 2024 je sklican sestanek interesne posvetovalne skupine, na kateri se bomo s člani, med katerimi so tudi predstavniki kmetijskih organizacij, dogovorili za nadaljnje aktivnosti, ki so potrebne na področju upravljanja velikih zveri, tudi ob upoštevanju izpostavljenih stavkovnih zahtev.

Umeščanje in izgradnja vodne infrastrukture ter kmetijska dejavnost (Ministrstvo za naravne vire in prostor)

Zahtevamo izvedbo sestankov za posamezna območja umestitve vodne infrastrukture ter zagotovilo, da se bo pri umeščanju in izgradnji upoštevala kmetijsko dejavnostjo preko izpolnjevanja zgornji točk (a, b, c, d, e, f, g in h).

Celovita presoja vplivov na okolje, zdravje ljudi in žival (a)

Stopnja realizacije: zahteva je realizirana, se že izvaja skladno z obstoječimi predpisi.

Analiza negativnih vplivov na tla in pridelke, saj bodo pridelki po poplavah neuporabni, prizadete površine degradirane, škodo pa bo treba oceniti in sanirati (b)

  • nujen je načrt monitoringa za zemljišča in pridelke vključno z izvajalcem in plačnikom monitoringa,
  • potrebno je oceniti negativni vpliv na prodajo pridelkov in sklepanje dolgoročnih pogodb,
  • zaradi vpliva zadržanih vod kmetijski pridelki tudi ne bodo dobili certifikatov (integrirana pridelava, ekološka pridelava, izbrana kakovost idr.) za prodajo, kar bo pomenilo posledično odpoved pogodb;

Stopnja realizacije: zahteva je v realizaciji – izračun škode na kmetijskih zemljiščih znotraj suhih zadrževalnikov je v teku skladno z 90. členom ZV-1.

Analiza stanja na posameznem kmetijskem gospodarstvu (KMG) (c)

pred izgradnjo zadrževalnikov (nepremičninski in ekonomski status) in po izgradnji ter prikaz vseh možnih posledic za KMG. Analiza mora vključevati osnovne podatke o vsakem KMG, ki ima zemljišča na območju zadrževalnika: osnovni podatki kmetije, kmetijska zemljišča v uporabi (lastna in najem), % zemljišč kmetije izven zadrževalnika in % zemljišč kmetije znotraj zadrževalnika, zgradbe, kmetijska mehanizacija in strojna oprema, štale za živali, trajni nasadi, njive z zelenjavo in poljščinami, namakalni sistemi, vrednost tržne proizvodnje vključno s porabo v gospodinjstvu in izračun BDV pred izgradnjo zadrževalnika, delovna sila, gospodarska vitalnost KMG pred izgradnjo zadrževalnikov, gospodarska vitalnost kmetijskega gospodarstva zaradi izgube pogodb za prodajo pridelkov in nezavarovanih površin v dobi trajanja zadrževalnikov, vendar najmanj za obdobje 35 let, kar je normalna delovna sposobnost ene generacije na kmetiji.

Stopnja realizacije: zahteva je realizirana.

Priprava individualnih sanacijskih oziroma poslovnih načrtov za prestrukturiranje KMG (d)

  • terminski plan in predračunska vrednost naložb,
  • viri financiranja (javni z dinamiko financiranja),
  • stanje zadolženosti kmetijskega gospodarstva,
  • vir za vračilo kreditov kmetijskega gospodarstva (izključno javni vir),
  • finančna analiza,
  • vrednost proizvodnje in izračun bruto dodane vrednosti po prestrukturiranju kmetijskih gospodarstev,
  • bilanca stanja po zaključeni naložbi,
  • bilanca uspeha,
  • dinamične ocene,
  • finančni tok,
  • ekonomski tok in dinamične ocene uspešnosti naložbe,
  • metoda vračila eventualnih investicijskih vlaganj KMG,
  • interna stopnja donosnosti, kritična tveganja,
  • finančni podatki,

Stopnja realizacije: zahtevo bo mogoče realizirati po sprejetju uredb o DPN ter skladno z ugotovitvami postopkov CPVO.

Ovrednotenje vpliva statusa poplavno območje na cenilno vrednost kmetijskih zemljišč, nepremičnin in premičnin kmetije v primeru menjave, prodaje ali hipoteke za najem kredita (e)

Stopnja realizacije: zahteva je v postopku realizacije.

Pogodbena zaveza investitorja za plačilo odškodnin zaradi zmanjšanja vrednosti nepremičnin in pridelkov ter drugih nadomestil, ki bodo izhajali iz ostalih škod zaradi predvidenih posegov (f)

Priprava zakonskih podlag: sprejem zakona o zagotavljanju sredstev državnega proračuna za nadomeščanje izpada dohodka in za poplačilo oškodovancev v obliki rente ali drugih načinov poplačila škod (g) 

Stopnja realizacije: zahteva je realizirana, se že izvaja skladno z obstoječimi predpisi.

Določitev upravljalca oz. vzdrževalca sistema zadrževalnikov ter postopkov sanacije po odtoku zadrževalnih voda. Določen mora biti način odstranjevanja mulja, izvajalec čiščenja, plačnik čiščenja, časovnica čiščenja in mesto odlaganja mulja (h).

Stopnja realizacije: zahteva je realizirana, se že izvaja skladno z obstoječimi predpisi.

Sprememba uredbe o pravilih pogojenosti

Zahtevamo spremembe v prilogi 1 Uredbe o pravilih pogojenosti (UL RS, št. 166/22, 34/23 in 2/24) in sicer zahteve za zavezanca št.: 2-8, 33-37, 53-56 in 57.

Stopnja realizacije: zahteva je realizirana.

Dostopnost in dovolj sredstev za kmetijsko-okoljske-podnebne ukrepe

Zahtevamo povečanje sredstev za KOPOP in SOR ter zagotovilo, da se plačila ne bodo zniževala, da bodo omogočeni novi vstopi v operacije KOPOP in SOR ter da bo možno tudi povečanje površin že vključenih.

Stopnja realizacije: zahteva je delno realizirana.

MKGP bo z Evropsko komisijo dogovoril možnost predlaganih sprememb za tiste operacije KOPOP, kjer so presežene vrednosti za leto 2027.

Redna in takojšnja izplačila ukrepov SKP na raven preteklega obdobja (Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP)

Zahtevamo, da AKTRP za leto 2024 in nadaljnja leta zagotovi čimprejšnja in redna izplačila ukrepov SKP, in sicer v časovnih okvirjih preteklih obdobji.

Stopnja realizacije: zahteva je delno realizirana.