Skoči do osrednje vsebine

V Ženevi o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo

Ministrstvo za pravosodje je aktivno sodelovalo na dogodku ob robu zasedanja Sveta za človekove pravice, ki je potekal v Ženevi 12. marca 2024, in je bil posvečen boju proti spolnemu izkoriščanju in zlorabi otrok.

Generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice mag. Nina Koželj je na dogodku (vsebina v angleškem jeziku) podrobno predstavila nastanek Hiše za otroke - od prvotnih analiz do priprave zakonodaje in ustanovitve javnega zavoda. Poleg tega je predstavila tudi druge projekte ministrstva na področju otrokovih pravic, kot na primer projekt glede zagotavljanje največje koristi otrok v civilnih sodnih postopkih v Sloveniji.

Na dogodku, ki sta ga organizirala Svet Evrope in Islandija, sta bila glavna sopanelista še islandski minister za vzgojo in otroke Ásmundur Einar Daðason ter posebna predstavnica Združenih narodov (ZN) za nasilje nad otroki Dr. Najat Maalla M’jid.

Namen dogodka je bil, med drugim, predstaviti pomen pridružitve državam članicam Konvencije Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo (Lanzarotska konvencija) -  ena izmed prvih podpisnic je bila tudi Slovenija. Celovit mednarodni instrument pomaga državam okrepiti zakonodajo in politike za boljše preprečevanje spolnega izkoriščanja in zlorabe otrok, zaščito žrtev, preganjanje storilcev ter spodbuja nacionalno in mednarodno sodelovanje.

Generalna direktorica Koželj je aktivno sodelovala tudi na sestanku vodij misij Neformalne skupine prijateljev Otrokovih pravic s posebno predstavnico ZN za nasilje nad otroki, kjer je bila obeležena 15. obletnica ustanovitve mandata posebne predstavnice. Na tem srečanju so se prisotni predstavniki držav seznanili z njenim zadnjim poročilom ter si izmenjali dobre prakse glede preprečevanja nasilja nad otroki.