Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil politične konzultacije na Malti

Državni sekretar Marko Štucin se je v Valletti na pogovorih srečal s stalnim predstavnikom v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ter trgovino Malte Christopherjem Cutajarom in vodjo sekretariata v Uradu predsednika vlade Malte Glennom Micallefom. V ospredju konzultacij so bile aktualne evropske in mednarodne teme, opravljen pa je bil tudi pregled bilateralnega sodelovanja.

Sogovorniki so potrdili prijateljske odnose med državama in se zavzeli za poglabljanje političnega dialoga ter krepitev sodelovanja tako na bilateralni in evropski ravni kot v okviru mednarodnih organizacij in sredozemskega povezovanja (MED-9). Pozdravili so tudi tesno sodelovanje Slovenije in Malte v okviru Varnostnega sveta OZN, v katerem sta v letu 2024 obe državi nestalni članici.

Državni sekretar Štucin je s sogovornikoma izmenjal stališča o aktualnih vprašanjih v okviru EU, s poudarkom na širitvi in notranjih reformah EU. Strinjali so se, da morajo razprave o notranjih reformah EU potekati vzporedno s procesom širitve EU. Štucin je poudaril pomen nadaljnjih širitvenih korakov s posameznimi državami Zahodnega Balkana, kot je odprtje pogajanj EU z Bosno in Hercegovino. 

Na področju migracij so se sogovorniki strinjali, da migracije zahtevajo skupen evropski odziv in da je za boj proti tihotapljenju in trgovini z ljudmi nujno sodelovanje med državami. Medtem ko je Slovenija zelo aktivna pri spopadanju z migracijskim pritiskom v regiji Zahodnega Balkana, sta malteška sogovornika poudarila potrebo po krepitvi sodelovanja z libijskimi oblastmi, saj iz nje prihaja znatni del migracijskih tokov v osrednjem Sredozemlju.

Glede razmer na Bližnjem vzhodu so sogovorniki izrazili zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami v Gazi in izpostavili potrebo po zaščiti civilistov ter izpolnjevanju obveznosti po mednarodnem pravu, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic.

V okviru obiska na Malti se je državni sekretar Štucin srečal tudi s častnim generalnim konzulom Republike Slovenije na Malti Nicholasom A. Baldacchinom in z izvršno direktorico Agencije EU za azil (EUAA) Nino Gregori in ji čestital za ponovno izvolitev.