Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Mladinskega parlamenta Alpske konvencije

Letošnje zasedanje Mladinskega parlamenta Alpske konvencije poteka v času slovenskega dvoletnega predsedovanja Alpski konvenciji. To je mednarodna zaveza k varstvu alpske regije s ciljem trajnostnega razvoja in zaščite celotnega območja. Prednostna področja slovenskega predsedovanja so kakovost življenja, okoljsko izobraževanje s poudarkom na podnebnih spremembah in biotski raznovrstnosti.
Od leve proti desni: generalna sekretarka Alpske konvencije Alenka Smerkolj, Predsedujoči Stalnemu odboru Alpske konvencije mag. Emil Ferjančič in predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.
1 / 2

Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik se je včeraj začelo letošnje zasedanje Mladinskega parlamenta Alpske konvencije, ki bo potekalo do 15. marca. Na slovesnem odprtju je zbrane nagovorila predsednica države Nataša Pirc – Musar.  V svojem nagovoru mladim je izpostavila, »da ste prihodnji voditelji svoje generacije in arhitekti naše prihodnosti. Naj gre za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, kulturno dediščino, mednarodno ali domačo politiko, znanost, finance, gospodarstvo, umetnost, obrt ali šport, imate priložnost, da zaznamujete svojo generacijo in oblikujete boljšo prihodnost. Mladinski parlament Alpske konvencije je lahko za nekatere med vami prvi korak."

Mladinski parlament Alpske konvencije združuje mlade iz številnih alpskih držav, ki razpravljajo o aktualnih temah v alpski regijah. Poleg Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik je v projekt vključena tudi II. Gimnazija Maribor.

Osrednja tema letošnjega zasedanja so zavarovana območja. Vsaka alpska država ima namreč svoje zakone in strategijo zaščite naravnih območij, kar lahko vodi do različnih definicij in klasifikacij. Na splošno pa so alpske države zavezane zaščiti svojih naravnih bogastev, med drugim z nacionalnimi parki, rezervati, naravnimi spomeniki in drugimi območji, kjer je poseg človeka v naravo omejen.

Predsedujoči stalnemu odboru Alpske konvencije mag. Emil Ferjančič je poudaril, da slovensko predsedstvo pripravlja študijo o kakovosti življenja v Alpah. Izpostavil je, »da smo izvedli izmenjave z lokalnimi deležniki in bomo na to temo predložili poročilo ministrom na Alpski konferenci.« Stalni odbor Alpske konvencije je izvršni organ Alpske konference, kjer se delegati iz vseh alpskih držav in EU ter opazovalci redno srečujejo (dvakrat letno) in skrbijo, da se zamisli, načela in cilji konvencije izvajajo v praksi. Povedal je še, da je letošnja tema Mladinskega parlamenta Alpske konvencije tudi ena od »naših treh prednostnih tem predsedovanja in da se zelo veselimo rezultatov vašega dela in da jih bomo lahko vključili v rezultate našega predsedovanja.«