Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Golob s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije

Predsednik vlade dr. Robert Golob je sprejel predstavnike Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Na sestanku so spregovorili o potrebnih rešitvah za ureditev področja položaja invalidov v družbi in pregledali dosedanje delo fokalne skupine v letu 2022 - 2023.
Predsednik vlade in predstavniki invalidov sedijo za omizjem.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je sprejel predstavnike Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije. | Avtor: Žan Kolman/KPV

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je član Evropskega invalidskega foruma (EDF), krovne organizacije invalidov, ki združuje reprezentativne organizacije invalidov iz cele Evrope ter zagovarja interese več kot 100 milijonov invalidov v Evropi, povezanih v več kot 104 invalidskih organizacijah.

Prvo srečanje s predsednikom vlade, dr. Robertom Golobom in Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je potekalo 2. avgusta 2022. Na srečanju sta obe strani poudarili, da si želita konkretnih rešitev, ki bi predstavljale premike v smeri izboljšanja položaja invalidov v Sloveniji. S tem namenom je bila ustanovljena fokalna skupina vlade, sestavljena iz predstavnikov vlade in predstavnikov NSIOS, ki zadeve medresorsko usklajuje, deluje na operativni ravni v smislu iskanja celovite rešitve invalidske problematike.

Na današnjem srečanju s predsednikom vlade so pregledali sklepe, ki so jih sprejeli na do sedaj sedmih sejah fokalne skupine vlade, govorili o sistemskem financiranju NSIOS ter o dogodku, ki ga skupaj z NSIOS pripravlja Evropski invalidski forum v Ljubljani v mesecu maju 2024. V zvezi s sistemskim financiranjem NSIOS so skupaj iskali ustrezno rešitev in se dogovorili, da bo to točka naslednje seje fokalne skupine. Predsednica NSIOS mag. Mateja Toman je predsedniku vlade, dr. Robertu Golobu, prenesla pohvale za konstruktivno sodelovanje fokalne skupine vlade v obdobju 2022 - 2023 in predstavila mednarodno sodelovanje z Evropskim invalidskim forumom ter ga povabila na srečanje s predstavniki Evropskega invalidskega foruma, ki bo predvidoma v začetku meseca maja v Ljubljani ob Generalni skupščini Evropskega invalidskega foruma.

Predsedniku vlade, dr. Robertu Golobu, se je zahvalila za podporo pri ureditvi Zakona o volitvah, s katerim so vsi invalidi dobili pravico biti voljeni in voliti in mu predstavila projekt 'Vseslovenska akcija ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov'.

V nadaljevanju so se prisotni dotaknili tudi drugih odprtih tem, pri tem pa izpostavili izobraževanje, osebno asistenco, obnovitveno rehabilitacijo ter trenutni položaj Sveta za invalide Republike Slovenije, ki bo tema naslednjih sej fokalne skupine.