Skoči do osrednje vsebine

Poslanci obiskali Logistično brigado Slovenske vojske

Poslanci Odbora Državnega zbora za obrambo so danes v sklopu seznanjanja z dogajanjem v obrambnem resorju obiskali Logistično brigado Slovenske vojske, katere poveljstvo deluje v kranjski Vojašnici Petra Petriča.

Člane Odbora za obrambo s predsednikom dr. Martinom Premkom je sprejel minister za obrambo Marjan Šarec z delegacijo. Poveljniki enot v sestavi Logistične brigade Slovenske vojske so poslance seznanili s poslanstvom, strukturo, glavnimi nalogami in usposabljanji.

Tako minister za obrambo Marjan Šarec kot predsednik Odbora za obrambo dr. Martin Premk sta sodelovanje ocenila kot izjemno dobro. Izpostavila sta pomen seznanjanja poslancev z dogajanjem v obrambnem resorju na terenu, zato bomo s takšnimi obiski nadaljevali tudi v prihodnje. Brigada, ki jo ob poveljstvu sestavljajo 157. in 670. logistični polk ter Vojaško zdravstvena enota, je, kot je dejal minister, poleg rednih nalog odigrala pomembno vlogo ob poplavah avgusta lani ter leto prej ob požaru na Krasu. Od nastanka leta 2002 se je razvila v učinkovito in uspešno logistično enoto Slovenske vojske in jo podpira tako doma, kot v tujini.

Za izvajanje ciljev so enote brigade razporejene po vsej Sloveniji oziroma na 22 lokacijah, ob tem pa ohranjajo in razvijajo dobre odnose z lokalnimi skupnostmi, organizacijami in društvi. Kot je poslancem pojasnil poveljnik Logistične brigade Slovenske vojske polkovnik Aleksander Vidergar, so pomembne naloge brigade logistična podpora poveljstev in enot Slovenske vojske, logistična podpora vseh vaj Slovenske vojske ter podpora njenim enotam v mednarodnih operacijah in misijah, povečuje pa se tudi obseg nalog v okviru podpore države gostiteljice. Brigada zagotavlja logistično podporo tudi ob naravnih nesrečah ter civilnim dogodkom in aktivnostim. Med izzivi brigade so izpostavili pridobivanje kadra s specialističnimi znanji, saj so v brigadi zaposleni zelo različni strokovni profili vseh stopenj izobrazbe, kar je posebej pomembno ob uvajanju novih materialno-tehničnih sredstev v Slovensko vojsko.

Poslanci so v okviru obiska videli tudi obnovitvena dela in energijsko sanacijo kranjske vojašnice, ki je, kot je poudaril obrambni minister, zelo povezana z lokalnim okoljem.