Skoči do osrednje vsebine

Sredi domovine Lara Maria Vouk

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil marčevski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. V svoj ustvarjalni svet je zbrane tokrat spustila igralka, glasbenica, režiserka, producentka in ponosna Slovenka z avstrijske Koroške Lara Maria Vouk. Pogovor z umetnico je vodila državna sekretarka na uradu Vesna Humar.
Igralka in državna serketarka sedita, na desni strani zastave, na levi plakat urada. Pred njima mizica z mikrofoni inn rožo. Se smejita.

Lara Maria Vouk in Vesna Humar. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vsestranska umetnica je zbranim razkrila utrinke njene zanimive življenjske in umetniške poti, pa tudi svoja razmišljanja in doživljanja zamejske identitete, ki jo je, kot je povedala, obrusila, jo naučila, kako se postaviti zase, biti to, kar je. Slovenščina je jezik, v katerem je odrasla. Dvojezičnost pa jo je nedvomno močno oblikovala. Četudi jo srce še danes pogosto kliče v domače kraje, jo je pot že v študentskih letih popeljala na Dunaj, kasneje pa v Ljubljano, ki ji je danes še posebej domača. Najprej je v avstrijski prestolnici zaključila študij modnega oblikovanja, močno pa jo je zaznamovalo tudi aktivno udejstvovanje v Klubu slovenskih študentk in študentov na Dunaju. Na to obdobje gleda z veliko naklonjenostjo, usvojila pa je tudi široko paleto znanj in veščin, ki ji še danes pridejo prav. Veliko ji je dal tudi študij na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo v Ljubljani. Radovednost in razpetost med številnimi vlogami - od igralke, producentke do režiserke danes oblikujejo njen vsakdan in umetniško ustvarjanje. Poudarila je, da ji to ustreza. Z veseljem pa aktivno deluje in ustvarja tudi v zamejstvu in z zamejskimi ustvarjalci.

Lara Maria Vouk se je rodila v slovenski družini na avstrijskem Koroškem. Najprej jo je študij popeljal na Dunaj, kjer je študirala modno oblikovanje. Poleg študija je bila del Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, ki ga je dve leti tudi vodila. Pri tem si je nabrala veliko znanja s področja timskega dela, organizacije projektov in dogodkov ter realizacije vizij in načrtov. Bila je tudi ena od pobudnic ustanovitve gledališke skupine klubTeater v okviru dunajskega Kluba. Leta 2012 je svojo diplomsko kolekcijo, s katero je zaključila študij modnega oblikovanja, preoblikovala v svoj prvi stop motion animirani film z naslovom Odštevanje (angleško Countdown). Gre za film, ki ga sestavljajo posamezne slike njenih oblek. Še isto leto je pričela s študijem igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Pri študiju je odkrila, da jo še posebej zanima človeško telo - gibanje telesa, izražanje skozi telo, govorica telesa in podrobna manipulacija telesa in uma. Pridobila je svoje prve filmske izkušnje, dobila je priložnost režirati nekaj kratkih filmov, se seznanila s kamero. Izkušnje je pridobivala v Slovenskem mladinskem gledališču, Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana, Anton Podbevšek Teateru v Novem mestu, MiniTeatru in Gledališču Glej; poleg tega je aktivna v zamejstvu, delovala je kot režiserka gledališke skupine Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem, pripravlja pa tudi monodrame in sodeluje z  ustanovo iKult/Teater Rampa. Igrala je v več celovečernih filmih, kot so Cankar, Posledice, Ne bom več luzerka, Opazovanje in Izgubljeni sin, ki je trenutno v postprodukciji, v TV in spletnih serijah V dvoje in Jezero ter v več kot petnajstih kratkih filmih. Delala je tudi kot pripravnica in asistentka produkcije. Leta 2016 je soustanovila multimedijsko in umetniško produkcijo AVE NIM, kjer dela kot producentka za kratke filme, videospote, gledališko off-sceno (ali: gledališke produkcije zunaj institucij) in gverilske celovečerce. Ustvarja tudi na glasbenem področju, do leta 2023 je bila del glasbene skupine Insan, z letošnjim letom pa je pričela ustvarjati svoj solo projekt z naslovom Maria Malamente. 

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Če bi si radi ogledali delo ustvarjalke, lepo vabljeni v sredo, 20. marca 2024, ob 19. uri v Galerijo Družina, kjer bo v okviru Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani izvedla Monokomedijo Pokržnikov Luka po besedilih pisatelja in dramatika Janka Messnerja. Potrebne so predhodne prijave na natasa.stergar@guest.arnes.si.