Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje obiskala Koroško in odkrila temelj prizidka zdravstvenega doma Slovenj Gradec

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je danes mudila na Koroškem. V okviru delovnega obiska se je srečala z županom Občine Mislinja, se udeležila slovesnosti ob odkritju temeljnega kamna prizidka Zdravstvenega doma Slovenj Gradec in nagovorila udeležence strokovnega srečanja o kompetencah medicinskih sester. Delovni obisk je zaključila v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Delegacija ministrstva se je najprej sestala z županom Občine Mislinja Bojanom Borovnikom. Pogovarjali so se ureditvi in problematiki zdravstvene oskrbe na območju Občine Mislinja ter pregledali možnosti sofinanciranja na področju primarnega zdravstva. Sledil je ogled zobozdravstvene ordinacije v ambulantnih prostorih Zdravstvene postaje Mislinja.

Ministrica se je nato udeležila slavnostnega dogodka ob odkritju temeljnega kamna za prizidek Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec. Temeljni kamen sta odkrila skupaj z županom Mestne občine Slovenj Gradec Tilnom Kluglerjem. Z investicijo bo zdravstveni dom pridobil skoraj 2000 kvadratnih metrov dodatnih površin, ki bodo omogočile širjenje zdravstvenih programov za področja predšolskih otrok in mladine, družinske medicine, patronažnega varstva in preventivne dejavnosti.

Ob tem je ministrica dr. Valentina Prevolnik Rupel povedala: »Ministrstvo za zdravje podpira naložbe v izboljšanje infrastrukture, ker ta krepi dostopnost na primarni ravni, poleg tega investicije izboljšujejo tudi delovne pogoje zaposlenih in razvoj stroke. Ministrstvo je za naložbo namenilo več kot milijon evrov, kar bo prispevalo k zagotavljanju kakovostnih in varnih zdravstvenih storitev v sodobnih prostorih.«

V nadaljevanju obiska se je ministrica udeležila uvodnega dela strokovnega srečanja o kompetencah, odgovornostih in izzivih medicinskih sester v primarnem zdravstvenem varstvu, ki sta ga v Slovenj Gradcu organizirala Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v družinski medicini pri Zbornici-Zvezi in ZD Slovenj Gradec.

Kot možne rešitve za izzive pomanjkanja kadra v zdravstveni negi in večanje dostopnosti je dr. Prevolnik Rupel navedla izobraževanje in usposabljanje novega kadra, širitev kompetenc medicinskih sester, prevzemanje zdravstvenih postopkov in opravljanje zahtevnejših storitev na specialnih področjih. Dotaknila se je tudi vloge medicinskih sester tako pri vzpostavljanju zaupanja s pacienti kot nudenju pomoči, podpore in spodbud v težkih trenutkih. »Medicinske sestre ste ključni del zdravstvenega tima pri zagotavljanju celostne oskrbe in nege pacientom, pa tudi administrativne podpore pri izvajanju in spremljanju zdravstvenih postopkov. Vaša človeška toplina, prijaznost in razumevanje za delo s pacienti so resnično dragoceni,« je povedala.

Ministrica za zdravje je delovni obisk zaključila v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer si je ogledala urgentni center, na Oddelku za pediatrijo pa so ji predstavili elektronski temperaturni terapevtski list. Po ogledu je sledi delovni sestanek s poslovodstvom bolnišnice o aktualnih razmerah na področju organizacije dela zaradi stavke in finančnem poslovanju zavoda.