Skoči do osrednje vsebine

Podpis Pisma o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teriotrialno sodelovanje Kras Carso

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek sta se danes v Deželni palači v Trstu v Italiji udeležila slovesnega podpisa pisma o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras-Carso.
Skupinska slika, minister stoji na sredini, na obeh straneh ostali podpisniki in visoki predstavnikiobeh držav.

Podpisniki pisma o nameri z visokimi predstavniki Slovenije in Italije | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

1 / 3

Dogodek je gostil odbornik Dežele Furlanije - Julijske krajine za lokalno samoupravo in manjšinske jezike Pierpaolo Roberti.

Minister Arčon je pozdravil današnji simbolno pomemben korak k ustanovitvi EZTS Kras Carso. "Danes je zgodovinski dan za ta prostor," je pričel svoj pozdrav. Združenje bo povezovalo in združevalo obmejni prostor ter še dodatno krepilo prepletanje skupnega slovenskega narodnega prostora. Minister je še poudaril, da župani poznajo čezmejni prostor, vedo kako je dragocen in pomemben ter jim na srce položil: "Z ustanovitvijo EZTS dajete potrditev vašemu sodelovanju in oblikujete platformo novih idej." Sam je bil pred leti aktivno vpet v ustanavljanje EZTS GO na Goriškem. Z zbranimi je delil nekaj izkušenj ter poudaril številne sadove in pozitivne učinke za obmejno sodelovanje in razvoj območja. Izpostavil je prednosti vzpostavitve tega teritorialnega združenja, ki bo skupni organ upravljanja matičnega Krasa, obenem pa tudi opozoril na nekatere vidike, na katere morajo biti še posebej pozorni. Dodano vrednost pa nedvoumno predstavlja slovenska manjšina v Italiji, ki živi v teh krajih, je še poudaril minister.

Minister Jevšek je nagovoru poudaril, da je današnji podpis pisma o nameri ustanovitve EZTS Kras-Carso dokaz, da smo prijatelji in da se zavedamo pomena čezmejnega povezovanja in sodelovanja. »EZTS združuje razvojne projekte na eni in drugi strani meje in ta mehanizem je izjemno pomemben na področju čezmejnega sodelovanja, saj je kreator razvoja in skladnega regionalnega razvoja na obeh straneh meje. Čezmejno sodelovanje pa je pomemben mehanizem tudi na področju civilne zaščite in reševanja.« Skoraj 90 vzpostavljenih evropskih združenj za teritorialno sodelovanje po celotni Evropski uniji dokazuje, da je za izvajanje kohezijske politike ta mehanizem pravi način reševanja izzivov na obmejnih območjih, ker s pristopom od spodaj navzgor upošteva potrebe manjših območij na obeh straneh meje, ki bi jih sicer veliko težje reševali tako na lokalni, regionalni in nacionalni ravni.

Na slovesnosti podpisa je pozdravil tudi deželni odbornik Roberti. Cilje in namen EZTS Kras - Carso je predstavil predsednik LAS Kras David Pizziga, primer dobre evrospke prakse - EZTS GO je predstavil njegov predsednik Paolo Petiziol. Močna institucionalna prisotnost na dogodku je dokaz za pomembnost čezmejnih povezav in njihovega odločilnega vpliva pri gospodarskem in širšem družbenem razvoju na narodnostno mešanem območju. Gospodarski razvoj manjšin je eden ključnih poudarkov dela Urada pod vodstvom ministra Arčona. Ministra za Slovence v zamejstvu in za kohezijo sta se o čezmejnem razvoju večkrat pogovarjala s Slovenci v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, kar narekuje tudi na to, da ministrstvi pri tej razvojni temi zelo dobro sodelujeta.

Pismo o nameri za ustanovitev so podpisali županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, županja občine Hrpelje - Kozina Saša Livec Svetelšek, župan občine Komen Erik Modic, župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, župan občine Sežana Andrej Sila, župan občine Trst Roberto Dipiazza, župan občine Devin - Nabrežina Igor Gabrovec, župan občine Dolina Sandy Klun, županja občine Repentabor Tanja Kosmina, županja občine Zgonik Monica Hrovatin, župan občine Ronke Mauro Benvenuto, župan občine Zagraj Marco Vittori, župan občine Sovodnje ob Soči Luka Pisk, županja občine Foljan - Redipulja Cristiana Pisano, župan občine Doberdob Fabio Vizintin, odbornik občine Tržič Paolo Venni in odbornik občine Milje Andrea Mariucci.

EZTS je pomemben mehanizem čezmejnega povezovanja, še posebej na območjih, kjer živi slovenska manjšina. Ustanovitev EZTS je cilj projekta Kras - Carso II, enega od treh strateških projektov v okviru Programa Interreg VI-A Italija - Slovenija 2021-2027.