Skoči do osrednje vsebine

Javno posvetovanje Evropske komisije za Belo knjigo za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo

Evropska komisija je začela javno posvetovanje o morebitni spremembi nadzora izvoza blaga z dvojno rabo na podlagi Bele knjige o nadzoru izvoza. Zainteresirani deležniki lahko svoja stališča, pripombe in predloge sprememb posredujejo do 30. aprila 2024.

V Beli knjigi za nadzor izvoza Evropska komisija meni, da razvoj dogodkov na globalni ravni kaže na omejitve trenutnega sistema nadzora izvoza in  postavlja omejitve pri obvladovanju tveganj pri izvozu blaga z dvojno rabo za varnost in integriteto notranjega trga Evropske unije (EU) kljub prenovljeni uredbi EU 2021/821. Omenjena uredba je okrepila sposobnost EU, da se odzove na hitre tehnološke spremembe ter naslovi razvijajoče se varnostno okolje in razvoj globalnih vrednostnih verig. Med drugim z novimi določbami krepi koordinacijo med državami članicami; naslavlja večjo transparentnost odločitev o izdaji dovoljenj; omogoča uporabo novih EU splošnih izvoznih dovoljenj, krepi sodelovanje z mednarodnimi partnerji, eden izmed bolj inovativnih elementov pa je vzpostavitev mehanizma na podlagi 9. in 10. člena za nadzor novih tehnologij in za lažje usklajevanje nacionalnega nadzora izvoza na ravni EU.

Zaradi izkušenj pri pristopu, ki ga je Evropska komisija uporabila pri postavljanju omejevalnih ukrepov za Rusijo, blokiranja enotnega odločanja v okviru mednarodnih izvoznih režimov s strani te države in vse pogostejšega enostranskega nadzora izvoza nad blagom izven sprejetih seznamov s strani mednarodnih izvoznih režimov s strani tretjih držav in v zadnjem času tudi na nacionalni ravni nekaterih držav članic, Evropska komisija ponuja več možnih odzivov na ugotovljeno analizo nadzora izvoza.

Predlaga širitev enotnega nadzora v EU za nekatere nove tehnologije na EU seznam nadziranega blaga z dvojno rabo v Prilogi I Uredbe (EU) 2021/821, pri čemer predlaga dva različna zakonodajna pristopa. Kot drugi odziv predlaga vzpostavitev foruma za politično usklajevanje na področju nadzora izvoza. Prav tako predlaga mehanizem za boljše usklajevanje novih nacionalnih seznamov za nadzor in ugotavljanje tveganja na druge države članice in Unijo, pri čemer posega v nacionalne pristojnosti držav članic ter predlaga tudi pospešitev časovnice za oceno uredbe (EU) 2021/821 kot podlago za pripravo njene spremembe, kljub temu, da je ta predvidena v uredbi za leto 2026.

Bela knjiga za nadzor izvoza (prevedena v slovenski jezik), je za podrobnejšo proučitev in morebitni odziv objavljena na spletni strani Evropske komisije, (kjer pa je del vsebine v angleškem jeziku).