Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Štiglic opravila politične konzultacije z namestnico zunanjega ministra Vietnama

Državna sekretarka Sanja Štiglic je na političnih konzultacijah v Ljubljani gostila namestnico vietnamskega zunanjega ministra Le Thi Thu Hang. Pete konzultacije med državama sovpadajo s 30. obletnico sklenitve diplomatskih odnosov. Gostjo je vljudnostno sprejela tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Sogovornici Štiglic in Thu Hang sta podrobno obravnavali priložnosti za krepitev dvostranskega sodelovanja med državama na področjih skupnega interesa, odnose med EU in Združenjem držav jugovzhodne Azije (angleško Association of Southeast Asian Nations – ASEAN) ter izmenjali stališča do vrste aktualnih globalnih vprašanjih, vključno s problematiko podnebnih sprememb. Med regionalnimi temami sta spregovorili o položaju v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu, v Mjanmaru in v Južnokitajskem morju. V pogovorih je bil med drugim izpostavljen pomen spoštovanja mednarodnega prava za ohranjanje mednarodne stabilnosti in varnosti.

Vietnamsko gostjo je vljudnostno sprejela ministrica Tanja Fajon, s katero sta govorili o možnostih za okrepitev sodelovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva. Namestnica vietnamskega zunanjega ministra Le Thi Thu Hang je ministrico Fajon obvestila o podelitvi soglasja Vietnama za odprtje slovenskega konzulata v Hošiminhu, na čelu s častnim konzulom. Pri razpravi o aktualnih zunanjepolitičnih temah sta sogovornici največ pozornosti namenili vojni v Ukrajini in zaskrbljujočih razmerah na Bližnjem vzhodu.

Zvečer bo vietnamska delegacija v Ljubljani gostila sprejem ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vietnamom, katerega častna gostja bo generalna sekretarka v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve veleposlanica Renata Cvelbar Bek.

Konzultacije z Vietnamom predstavljajo nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama, skladno z Memorandumom o soglasju med Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Socialistične republike Vietnam, ki sta ga zunanja ministra Fajon in Son podpisala ob uradnem obisku ministrice Fajon v Vietnamu maja 2023.