Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 94. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 94. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Spremembe Uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027 in jo objavi v Uradnem listu.

Predmetna uredba se spreminja zaradi sprejema nove uredbe EU, ki ureja splošno pomoč de minimis (Uredba 2023/2831/EU z dne 15. decembra 2023). Hkrati se s spremembo uredbe odpravljajo nekatere nejasnosti, ugotovljene ob pripravi področnih predpisov, ki urejajo izvedbo intervencij ali podintervencij, za katere velja Uredba o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz SN SKP 2023–2027.

Predmetna uredba je sicer horizontalne narave in ne ureja predmeta podpore, temveč izključno splošne skupne določbe. Za intervencije in podintervencije določa splošne pogoje za odobritev in izplačilo sredstev, postopek dodelitve in izplačila sredstev, oblike podpore in omejitve glede višine podpore, obseg razpoložljivih finančnih sredstev, splošne obveznosti upravičenca, kontrolni sistem, upravne sankcije ter višjo silo in izjemne okoliščine. S tem prispeva k poenotenju skupnih določil med različnimi intervencijami in podintervencijami ter k razbremenitvi posameznih področnih predpisov.

Spremembe Uredbe o intervenciji dobrobit živali

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o intervenciji dobrobit živali iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027 za leto 2024 in jo objavi v Uradnem listu.

Uredba o intervenciji dobrobit živali (DŽ) iz SN SKP 2023–2027 za leto 2024 (Uradni list, številka 132/23) se spreminja in dopolnjuje zaradi uskladitve načina sporočanja staleža prašičev za podintervencijo DŽ – prašiči z novim Pravilnikom o identifikaciji in registraciji prašičev (Uradni list, številka 9/24).

Zaradi zaprtja aplikacije za vodenje registra kmetijskih gospodarstev se z novelo uredbe v podintervenciji DŽ – drobnica spremeni rok za izdelavo seznama kmetijskih gospodarstev, ki so razvrščena v območje s krajšo vegetacijsko dobo.

V podintervenciji DŽ – govedo se dopolnjuje zahteva za izkoreninjenje goveje virusne diareje (bovina virusna diareja-BVD) z obveznostmi za rejce, ki so že v lanskem letu izvajali aktivnosti za pridobitev statusa črede, proste BVD, in bodo v letošnjem letu nadaljevali te aktivnosti.

Druge manjše spremembe in dopolnitve, s katerimi se bodo odpravile nejasnosti, se nanašajo na usposabljanje, kjer je sedaj določena obveznost za upravičence, ki se v lanskem letu usposabljanja niso udeležili, in na plačilo za podintervencijo DŽ – perutnina, kjer so dopolnjena pravila za znižanje plačila, če je pri pregledu gospodarstva ugotovljeno, da niso izpolnjene zahteve glede gostote naseljenosti oziroma zaposlitvenega materiala.

Letni načrt razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2024

Vlada je sprejela Letni načrt razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2024.

Zakon o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije (ZGGLRS) določa, da se prodaja in menjava državnih gozdov ter neodplačni prenos lastninske pravice z državnih gozdov na občino iz 24. člena ZGGLRS lahko izvede, če je državni gozd vključen v letni načrt razpolaganja z državnimi gozdovi, ki ga na predlog družbe Slovenski državni gozdovi, d. o. o., sprejme vlada.

Družba SiDG, d. o. o., je pri pripravi predloga Letnega načrta razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2024 upoštevala načela in cilje, določene v ZGGLRS, med njimi tudi določbo 20. člena navedenega zakona, ki v zvezi s pridobivanjem gozdov od družbe SiDG, d. o. o., prednostno zahteva, da pridobiva gozdove v obmejnem pasu, varovalne gozdove in gozdove s posebnim namenom ter gozdove na varovanih območjih po predpisih, ki urejajo ohranjanje narave, vse za namen doseganja ciljev teh območij. Navedeno se je pri pripravi predloga letnega načrta upoštevalo tako, da se iz nabora potencialnih zemljišč za prodajo ali odtujitev pri menjavi izločajo zemljišča v neposredni bližini državne meje, na območjih varovalnih gozdov, gozdnih rezervatov ter zavarovanih parkov in naravnih vrednot, z izjemo tistih primerov, kjer so drugi razlogi za razpolaganje bistveno tehtnejši. Po drugi strani pa družba SiDG, d. o. o., pri načrtovanju pridobitev ob menjavah ter pri nakupih zemljišč prednostno teži k pridobitvi gozdnih parcel na naštetih območjih.

Skupno se v Letnem načrtu razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2024 načrtuje izvedba 79 poslov prodaj, menjav in neodplačnih prenosov lastninske pravice z državnih gozdov na občino iz 24. člena ZGGLRS.

Program porabe sredstev proračunskega sklada za gozdove za leto 2024

Vlada je sprejela Program porabe sredstev proračunskega sklada za gozdove za leto 2024.

V skladu s petim odstavkom 33. člena Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije (ZGGLRS) sredstva proračunskega sklada za gozdove (Gozdni sklad) upravlja in z njimi razpolaga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) na podlagi letnega programa porabe sredstev, ki ga na predlog MKGP sprejme vlada. Letni program porabe sredstev Gozdnega sklada določa razdelitev sredstev po določenih namenih v posameznem letu.

Gozdni sklad se financira iz naslednjih namenskih prejemkov:

  • prihodkov iz razpolaganja z državnimi gozdovi,
  • letnega nadomestila za upravljanje državnih gozdov, ki ga družba SiDG, d. o. o., plačuje Republiki Sloveniji na podlagi določb ZGGLRS, in sicer v višini 20 odstotkov prihodkov od prodaje lesa iz državnih gozdov, in
  • koncesijskih dajatev.

Sredstva Gozdnega sklada se namenijo za financiranje:

  • pridobivanja gozdov;
  • nalog v zvezi z razpolaganjem z državnimi gozdovi,
  • obveznosti Republike Slovenije iz pridobitve lastninske pravice na gozdovih na podlagi zakona, ki ureja dedovanje,
  • ukrepov na območju Natura 2000 v zasebnih gozdovih v skladu s Programom upravljanja območij Natura 2000 in programom vlaganj v gozdove, ki ga na podlagi nacionalnega gozdnega programa pripravi Zavod za gozdove Slovenije v skladu z zakonom, ki ureja gozdove,
  • obveznosti do občin,
  • obveznosti iz naslova davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev, ki izvirajo iz lastninske pravice na državnih gozdovih,
  • promocije rabe lesa in lesnih proizvodov ter gozdno-lesnih verig,
  • nalog v zvezi s prevozom, hrambo in prodajo zaseženih in odvzetih gozdnih lesnih sortimentov, ki jih izvaja družba na podlagi zakona, ki ureja gozdove, in
  • obveznosti iz naslova denacionalizacije gozdov – ureja ZGGLRS.

Poročilo o izvedenih nakupih zemljišč znotraj Posestva Brdo

Vlada se je seznanila s Poročilom o izvedenih nakupih zemljišč znotraj Posestva Brdo.

1. decembra 2021 je vlada sprejela sklep, s katerim je za izvedbo potrebnih aktivnosti in postopkov za zagotovitev lastništva Republike Slovenije na vseh zemljiščih znotraj Posestva Brdo namesto Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (SKZG) določila družbo Slovenski državni gozdovi, d. o. o. (družba SiDG, d. o. o.). Z navedenim sklepom je vlada družbi SiDG, d. o. o., naložila, da mora enkrat letno poročati o izvedenih aktivnostih.

Družba SiDG, d. o. o., v Poročilu o izvedenih aktivnostih in postopkih za zagotovitev lastništva Republike Slovenije na vseh zemljiščih znotraj Posestva Brdo prikazuje realizirane nakupe v letih 2022 in 2023, nakupe v teku in zemljišča, pri katerih je še potreben odkup (so)lastniških deležev.

Z vsemi že izvedenimi nakupi je družba SiDG, d. o. o., v imenu Republike Slovenije pridobila 24,34 hektarja zemljišč, kar znaša 63,2 odstotka celotne površine, ki je predmet odkupa. Po realizaciji nakupov, ki so trenutno v teku, bo skupno v last RS pridobljenih 26,80 hektarjev zemljišč oziroma 69,6 odstotka celotne površine, ki je predmet odkupa.