Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo prevzelo prvo cisterno za vodo za tovorna vozila HX 8x8 RMMV

V sklopu Pogodbe o dobavi taktičnih motornih vozil, ki je bila podpisana 5. decembra 2022, je Zvezna republika Nemčija Sloveniji dobavila prvo od petih cistern za pitno vodo.

Ministrstvo za obrambo je v okviru izvajanja pogodbe in sporazuma, s katerim smo od Zvezne republike Nemčije v okviru krožne menjave za vojaško pomoč Ukrajini brezplačno prejeli 40 tovornih vozil HX 8x8 RMMV Rheinmetal, nedavno prevzelo prvega od petih modulov – cisterno za vodo. Cisterno je izdelalo avstrijsko podjetje EMPL.

Cisterna s prostornino 10.000 litrov je namenjena za prevoz pitne vode. V modulu so vgrajeni tudi črpalka in ostali sistemi za prečrpavanje vode. Modul se prevaža kot kontejner ter se ga razloži in pusti na lokaciji ali kako drugače uporabi. Cisterna je uporabna tako za vojaške potrebe kot tudi za podporo civilnemu prebivalstvu ob naravnih in drugih nesrečah ter v primeru potreb pri oskrbovanju s pitno vodo. Vrednost enega modula je 250.000 evrov brez DDV.

Preostale štiri module bomo predvidoma prevzeli v drugi polovici julija 2024. Ministrstvo za obrambo s tem intenzivno nadaljuje modernizacijo Slovenske vojske, ki se je začela leta 2022.