Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Za mir je nujna vključenost žensk v procese odločanja

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ob mednarodnem dnevu žensk na obisku v Sloveniji gosti predstavnici izraelske organizacije Women Wage Peace, Manuelo Rotstein in Enam Odeh, ter ustanoviteljico palestinske organizacije Women of the Sun, Reem Hajajreh. Organizaciji sta bili zaradi skupnega delovanja nominirani za Nobelovo nagrado za mir za 2024.

Ministrica Fajon je predstavnicam izraelskih in palestinskih mirovnih organizacij na pogovorih izrazila hvaležnost za njihovo izjemno delo in izrazila trdno podporo Slovenije vsem prizadevanjem in pobudam za mir na Bližnjem vzhodu. Ob tem je poudarila: "Danes, na mednarodni dan žensk tukaj v Sloveniji, ne gostimo političark, pogajalk ali voditeljic, ki bi na izraelski in palestinski strani soodločale o vojni in miru. Gostimo ženske, ki so kljub vsem oviram povzdignile glas v zahtevi po miru ter kljub vsem izgubam in bolečinam v svojih skupnostih podale roko druga drugi v želji po dobrobiti za vse. To je dokaz, da je kljub različnim ozadjem, veri, prepričanjem, možno sodelovati. Te ženske druži pristna človeška želja po prihodnosti v miru, svobodi in enakosti, s pravicami in varnostjo za svoje otroke in za naslednje rodove."

"Resnično si želim, da bi bile ženske bolj vključene v odločitve o vojni in miru. Dejstvo je namreč, da ko na take odločitve vplivajo ženske, je manj verjetno, da se bo kriza sprevrgla v nasilje, saj so bolj naklonjene dialogu, gradnji mostov, oblikovanju koalicij in odpiranju vprašanj, ki so ključna za mir. In to je tisto, kar je v današnjem času nujno potrebno," je med drugim še poudarila ministrica.

Sogovornicam je tudi povedala, da so ženske in enakost spolov ena od ključnih prioritet slovenske zunanje politike ter da Slovenija tudi v Varnostnem svetu OZN trdno podpira Agendo za ženske, mir in varnost: "Slovenija si bo kot članica Varnostnega sveta OZN prizadevala, da bodo med poročevalce o situacijah na dnevnem redu tega organa ženske enakovredno vključene. Kljub temu, da je bil večkrat poudarjen pomen celovitega, enakovrednega in tehtnega sodelovanja žensk v prizadevanjih za mir, v številnih konfliktih po svetu, to še vedno močno pogrešamo, tudi na Bližnjem vzhodu. Na žalost med odločevalci na obeh straneh izraelsko-palestinskega konflikta ženske niso enako zastopane kot moški. Čas je, da to spremenimo. Upam, da bo današnji dan in takšni primeri sodelovanja vsem nam v navdih, da bi znali bolje in več sodelovati."  

Slovenija si ves čas prizadeva pomagati nevladnim organizacijam preko razvojne pomoči, tudi v luči žensk, ki so pomemben gradnik miru.  Lansko leto je Slovenija ustanovila razvojni sklad, ki ga lahko uporabljajo slovenska diplomatska predstavništva po svetu in je namenjen podpori takšnim projektom, kot jih izvajajo naše gostje.  Danes je v Uradnem listu objavljen javni razpis za izvajanje projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v obdobju od 2024 do 2026 in sicer za humanitarne projekte za pomoč civilnemu palestinskemu prebivalstvu. Gre za projekte, ki se izvajajo na palestinskih ozemljih tj.  v Gazi in/ali na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom ali v sosednjih državah in so namenjeni civilnemu palestinskemu prebivalstvu, s poudarkom na najbolj ranljivih skupinah, zlasti otrocih.

Zvečer bo ministrica Fajon z nagovorom otvorila okroglo mizo z naslovom "Ženske v prizadevanjih za mir na Bližnjem vzhodu", na kateri bodo sodelovale predstavnice obeh mirovnih organizacij. V razpravi bodo predstavile mirovne organizacije in cilje, ki so si jih skupaj zadale. Delile bodo tudi svoje življenjske zgodbe, doživljanje izraelsko-palestinskega konflikta ter izrazile željo za vzpostavitev miru. Spregovorile bodo tudi o tem, kako jim lahko pri tem pomagamo. V zvezi s tem bodo skupno peticijo z naslovom 'Poziv mater / 'Mother's Call', ki predstavlja poziv k rešitvi bližnjevzhodnega konflikta in podpori prizadevanj za zaščito življenje otrok na obeh straneh.