Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za prehrano o trajnostni potrošnji hrane in predstavitvi projekta 'Okus po spremembi'

Strateški svet za prehrano je na svoji 13. seji pregledal ukrepe za doseganje bolj trajnostne potrošnje hrane in se podrobneje seznanil s projektom 'Okus po spremembi'.

Okus po spremembi je pilotni projekt Fakultete za družbene vede glede zagotavljanja bolj trajnostnih prehranskih sistemov. Oktobra lani so se pridružili iskanju rešitev za bolj trajnostno in zdravo prehrano za naslavljanje in reševanje podnebne krize in kot prvi med članicami Univerze v Ljubljani ponudili možne rešitve bolj zdravega prehranjevanja študentov, ki jim bodo lahko sledile tudi druge fakultete na slovenskih visokošolskih ustanovah.

Projekt predvideva, da morajo najmanj polovico ponudbe prehrane obsegati prehranski artikli, ki so primerni za uravnoteženo, pretežno na rastlinskih virih temelječo prehrano, ki je primerna za vegetarijance, vegane in fleksitarijance. Prehranski artikli morajo vključevati sestavine ekološke pridelave, brez glutena, brez laktoze in hipoalergenske prehranske artikle ter njihove kombinacije.

Raziskave (Hallström et al., 2015; Scarborough et al., 2023) so pokazale, da lahko prehod z mesne na pretežno rastlinsko prehrano (ali na prehrano z majhnim deležem mesa in mesnih izdelkov) zmanjša emisije toplogrednih plinov za 20 do 35 odstotkov na osebo. Poleg okoljskega vpliva potrošnja hrane pomembno vpliva tudi na zdravje in dobro počutje ljudi. Ker je trajnostna hrana praviloma tudi bolj zdrava (svetovna zdravstvena organizacija (angleško World Health Organisation - WHO, 2022), je pomembno zagotoviti ljudem dostop do le te.

Spreminjanje prehranskih navad je eno izmed najtežjih področij vedenjskih sprememb, ukoreninjene prehranske navade pa se zelo težko spreminjajo, opozarjajo člani strateškega sveta. Obstaja več študij, ki kažejo, da v Sloveniji uživamo premalo sadja, zelenjave, stročnic in polnovrednih žit (SI–Menu, Eurostat). Glede na podatke, ki jih je objavil Eurostat, se Slovenija uvršča na rep držav, med članicami Evropske unije, pred Romunijo in Bolgarijo, po dnevnem zaužitju sadja in zelenjave.

Strateški svet za prehrano si prizadeva za programe in spodbude, ki bodo prebivalcem omogočale boljši dostop do zdravju in okolju prijaznejše hrane. Ob tem so pozvali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da z ustreznimi ukrepi spodbudijo boljšo samooskrbo s sadjem in zelenjavo v Sloveniji, zlasti z ekološko pridelanim.

Strateški svet spodbuja tudi delodajalce, kot so univerze, ministrstva in javni zavodi, ki imajo organizirano prehrano, da omogočijo svojim zaposlenim bolj zdrav in trajnosten način prehranjevanja (več sadja, zelenjave, stročnic, polnovrednih žit in podobno) ter poudarjajo način zdravega prehranjevanja in zdravja na delovnem mestu.