Skoči do osrednje vsebine

Ob dnevu žensk, delavk, Palestink: poslanica ministra Simona Maljevca

Osmi marec je praznik enakopravnosti in s tem tudi zavzemanja za boljše delovne pogoje žensk. Onstran rož in romantike je praznik skupnosti in boja za pravice manjšin. Manjšina ni statistična, ampak družbena kategorija, ženske pa ste zgodovinsko in tradicionalno žal potisnjene v to kategorijo, na družbeni rob.

Na srečo ste bile od vseh najbolj povezane v boju za osnovne delavske in človekove pravice in najboljše udejanjenje znanega reka: ”Pravice niso podarjene, pravice so priborjene!”. Tudi ženskim delavskim bojem se imamo danes namreč zahvaliti za osemurni delavnik, pravico do bolniške, porodniške, odločanja o lastnem telesu, do dopusta, vikenda, javnega zdravstva, šolstva ter pravice do upokojitve in varne starosti.

Obeležitev dneva žena so pri nas prvič pripravile trboveljske delavke leta 1911 kot dan delovnih žena. Delavske pravice so človekove pravice in raven spoštovanja slednjih priča o ravni civiliziranosti družbe, pred 113 leti in danes.  

Kot minister, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe, naj ta dan izkoristim predvsem za zahvalo vsem delavkam s tega področja. Psihično, fizično in strokovno izjemno zahtevne poklice v socialnem varstvu v veliki meri opravljajo ženske.  Delavke v socialnem varstvu so jedrni steber socialne države, brez katerega se vsaka storitev v trenutku sesuje, zato tem delavkam izrekam najbolj iskreno zahvalo za njihovo delo - v svojem imenu, v imenu ministrstva, vlade ter prebivalk in prebivalcev Slovenije. Zavedam se, da izjemna obremenitev delavk izvira tudi iz dejstva, da v poklicih socialnega varstva primanjkuje kadra, in poudarjam, da so na ministrstvu že v teku postopki, ki bodo kadrovsko sliko okrepili in izboljšali delovne pogoje v socialnem varstvu. 

V teh tednih pa ne moremo mimo skupine deklet in žensk, ki zrejo v oči najbolj krutim obrazom izkoriščanja, nasilja in trpljenja. Z izjemno žalostjo spremljam grozote, ki jih doživljajo Palestinke v Gazi. Palestinke so izpostavljene mučenju, lakoti in spolnemu nasilju, izrazitemu pomanjkanju menstrualnih pripomočkov, pod težo izraelskih bomb in nabojev pa v Gazi izgubi življenje 63 žensk dnevno. Vsakodnevno. Vlada Republike Slovenije je na diplomatskem parketu že ukrepala, prizadevam pa si, da bomo storili še več na poti do končanja genocida nad Palestinkami in Palestinci, zagotavljanja humanitarne pomoči in pomoči pri obnovi, trajnega miru ter sankcij za okupatorja. Za svobodno Palestino.  

Osmi marec, dan žensk, kot feminist praznujem predvsem z občudovanjem do predanih bork preteklosti in s hvaležnostjo do vseh, ki ta boj bijejo danes pri nas in po svetu. Ob vse glasnejšem pohodu na novo preoblečenih nazadnjaških politik, ki v posmeh priborjenim pravicam ženskam vnovič dodeljujejo zgolj tradicionalne vloge in vrednost gospodinj in mater, tudi sam kličem po popolni enakopravnosti in enakih priložnostih za vse ter k boju za pravice žensk, dokler in kjerkoli bo treba - v politiki, diplomaciji, aktivizmu, na ulici in na delovnem mestu. 

Ob dnevu žensk pa se zavezujem, da bom v tem duhu in v delu še naprej vlagal vse svoje napore v ustvarjanje družbe miru, enakopravnosti in solidarnosti. 

Živel osmi marec!

Simon Maljevac,

Minister za solidarno prihodnost