Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje na delovnem obisku na Primorskem

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je bila na delovnem obisku na Primorskem. Sodelovala je na Zdravstvenem razvojnem forumu v Portorožu, nato pa je obiskala Zdravstveni dom Piran, Medicinski center Medicor, Splošno bolnišnico Izola, Ortopedsko bolnišnico Valdoltra in Univerzo na Primorskem, kjer se je na delovnih sestankih pogovarjala z vodstvi ustanov.

Zjutraj se je ministrica najprej udeležila Zdravstvenega razvojnega foruma, ki do jutri poteka v Grand hotelu Bernardin v Portorožu. V pozdravnem nagovoru se je zahvalila organizatorjem, da so v program vključili vsebine, ki jih je predstavila kot prioritete svojega mandata. »Pozdravljam tudi inovativen program foruma, ki je zastavljen v obliki okroglih miz, na katerih je uvodna beseda na katerokoli tematiko usmerjena na pacienta. Osredotočenost na pacienta je namreč ena od dimenzij kakovosti in nekaj, za kar si na Ministrstvu za zdravje zelo prizadevamo. Vsebine, o katerih bomo razpravljali danes in jutri, med drugim o dostopnosti, kakovosti, vzdržnosti financiranja in košarici pravic, so v veliki meri vezane na moj mandat, zato se zelo veselim razprav in zaključkov okroglih miz.«

Kasneje si je ogledala Zdravstveni dom Piran ter se z vodstvom pogovarjala o specifiki nujne medicinske pomoči v občini Piran in razvoju zdravstvene dejavnosti na primarni ravni. V Medicinskem centru Medicor ji je direktorica prof. dr. Metka Zorc predstavila delovanje centra, v Splošni bolnišnici Izola so spregovorili o investicijah in delovanju bolnišnice med stavko, ministrica pa si je ogledala tudi njihov hemodializni oddelek. »Vesela sem, da sem na tem koncu. Z direktorjem, strokovnim direktorjem in predstojniki smo se pogovarjali tako o kratkoročnih kot srednjeročnih izzivih, med drugim o investicijah in o interpretaciji ukrepov, ki smo jih na ministrstvu sprejeli. Predvsem tu merim na uredbo in kako najbolje izkoristiti možnosti, ki jih le-ta ponuja. Predstavili so nam tudi delo v času stavke, katere možnosti so izkoristili in kako bodo zagotovili neprekinjeno zdravstveno varstvo. Vsekakor sem s slišanim zadovoljna, predvsem me veseli, da je vzdušje v timu kljub stavki dobro,« je povedala v bolnišnici Izola.

Sledila sta še obiska Ortopedske bolnišnice Valdoltra in Univerze na Primorskem.