Skoči do osrednje vsebine

Vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje prevzema Maja Vardjan

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je po predhodnem mnenju sveta javnega zavoda, z dnem 26. februar 2024, za obdobje petih let za direktorico Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) imenovala Majo Vardjan, kustosinjo za arhitekturo in oblikovanje.
Portretna fotografija Maje Vardjan

Maja Vardjan | Avtor: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Maja Vardjan (1971), je univerzitetna diplomirana inženirka arhitekture in kustosinja za arhitekturo in oblikovanje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. V MAO se je zaposlila leta 2013, kjer raziskuje slovensko arhitekturno in oblikovalsko dediščino ter sodobne ustvarjalne prakse. Od 15. septembra 2023 je vodila MAO kot vršilka dolžnosti direktorice.

Je avtorica številnih člankov in razstav, med njimi Silent Revolutions: sodobno oblikovanje v Sloveniji (2011), Pod skupno streho: javne zgradbe iz zbirke MAO in drugih arhivov (2013), Saša J. Mächtig: sistemi, strukture, strategije (2015), Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor (2018), Predmet in zbirka (2019), Made In: pripovedi obrti in oblikovanja (2020), Svet znotraj: oblikovanje modernih interierjev, 1930–danes (2021) in Plečnik in sodobnost: Pojmovnik (2022).

Sodelovala je na mnogih predavanjih in je prejemnica pomembnih strokovnih nagrad, med njimi nagrade Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra (angleško European Heritage Awards / Europa Nostra Awards) za leto 2023, Valvazorjeve nagrade za enkratne dosežke za leto 2019 ter nagrade Mednarodnega muzejskega sveta (angleško International Council of Museums - ICOM ) za leto 2017. Maja Vardjan je leta 2016 koordinirala tudi pomemben kongres Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev (angleško International Confederation of Arhitectional Museums - ICAM), ki ga je gostil MAO. Prav tako je sodelovala pri evropski platformi Made In: pripovedi obrti in oblikovanja, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kuratorje, predane raziskovanju rokodelske dediščine skozi sodobno produkcijo.

Želimo ji uspešno delo.