Skoči do osrednje vsebine

Podpora sodelovanju slovenskih gospodarskih družb na projektu Jedrska elektrarna Krško 2

Na pobudo Kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je v Krškem potekal drugi posvet o možnostih vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn.
množica sedečih ljudi, fotografiranih v hrbet in v ospredju govorec
1 / 2

Gre za drugi dogodek v sklopu vključevanja slovenskih podjetij v globalne jedrske verige, ki jih organiziramo s potencialnimi dobavitelji.

Prvi je bil januarja letos s francoskim podjetjem EDF. Électricité de France S.A. (EDF) je vodilni proizvajalec električne energije v Franciji ter eden največjih proizvajalcev električne energije iz jedrskega vira na svetu.

Tokrat se dogodku pridružuje ameriško podjetje Westinghouse, ki se ukvarja s proizvodnjo jedrskih reaktorjev in drugih jedrskih komponent ter tehnologij in je eno vodilnih podjetij na področju jedrske energije.

V nadaljevanju bo sledil še dogodek v sodelovanju s korejskim podjetjem KHNP. Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) se osredotoča na proizvodnjo električne energije iz jedrskih elektrarn, pri čemer upravlja več jedrskih elektrarn po vsej Južni Koreji. Poleg tega podjetje deluje tudi na področju razvoja novih jedrskih tehnologij, vzdrževanja in nadgradnje obstoječih jedrskih objektov ter izvajanja storitev inženiringa in konstrukcije na področju jedrske energije.

Tovrstni dogodki so namenjeni spodbujanju vključevanja domačih podjetij v dobavne verige in posledično maksimalno stopnjo lokalizacije projekta. Gre za veliko priložnost za podjetja, ki so že prisotna v jedrskem sektorju, pa tudi za tista, ki bi se želela kvalificirati in udejstvovati na jedrskem področju. Zagon svetovnega jedrskega sektorja namreč narekuje nove potrebe po kvalificirani delovni sili in podjetjih.

Vlada Republike Slovenije se zaveda strateškega pomena projekta JEK2. Vladna delovna skupina za koordinacijo projekta JEK2 je pripravila Resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki bo po potrditvi v Državnem zboru temelj za oblikovanje referendumskega vprašanja o izgradnji nove jedrske elektrarne. Referendum bo predvidoma izpeljan še v letošnjem letu.

Z vključevanjem v jedrske dobavne verige se podjetja lahko vključujejo ne samo v projekt JEK2, ampak tudi v druge jedrske projekte po svetu.

Srečanja se je udeležilo skoraj 90 udeležencev iz več kot 40 slovenskih podjetij.