Skoči do osrednje vsebine

Po reorganizaciji bolnišnice brez večjih težav z zagotavljanjem neprekinjenega zdravstvenega varstva

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je danes v sklopu rednih srečanj sestala z direktorji bolnišnic. Na sestanku se je seznanila z organizacijo dela v bolnišnicah v času stavke. Kot je povedala ministrica, direktorji o večjih težavah pri usklajevanju urnikov niso poročali.

»Tokrat so pogovori potekali v dveh sklopih, in sicer smo najprej pregledali stanje na področju neprekinjenega zdravstvenega varstva, nato pa še na področju tako imenovanega prospektivnega programa,« je po srečanju povedala dr. Valentina Prevolnik Rupel. Poudarila je, da direktorji bolnišnic nimajo večjih težav pri usklajevanju urnikov za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva do konca meseca. »Povedali so mi, da tu ne bo težav z zagotavljanjem stavkovnega minimuma dela, da pa bi lahko prihajalo do določenih zamikov pri rednem in elektivnem (nenujnem) programu. Če bo prišlo do kakšnih zamikov ali odpovedi posegov, bodo izvajalci seveda vse paciente o tem ustrezno obveščali,« je zagotovila ministrica. Dodala je še, da so vse bolnišnice upoštevale ukrepe in usmeritve vlade, tako da jim je uspelo delo organizirati na drugačne načine, na primer v izmenah in ob stalni pripravljenosti.

»Dogovorili smo se, da se še naprej redno srečujemo, naslednji sestanek bo predvidoma okoli 20. marca, ko bodo narejeni urniki za april. Če pa bi v vmesnem času prišlo do kakšnih nepredvidenih situacij, nam bodo direktorji o tem takoj poročali in se bomo po potrebi sestali na individualni ravni,« je povedala ministrica.

Ministrica je ponovno zagotovila je, da se ministrstvo še naprej aktivno trudi, da bi se stavka zdravnikov čim prej zaključila. Na včerajšnjih pogajanjih s Fidesom sta se obe strani strinjali, da postopek mediacije zaenkrat ni potreben. Je pa potrdila, da je tudi Vlada prejela ponudbo odvetniške zbornice za izvedbo mediacije. »Ponudbo bomo skrbno preučili. Skratka – vse možnosti ostajajo odprte. Bi pa morebitna mediacija morala potekati ob zamrznitvi stavke,« je poudarila.

Sestanka se je za krajši čas udeležil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, ki se je želel iz prve roke seznaniti s stanjem v bolnišnicah. Tudi sam je zatrdil, da se vlada trudi za čim hitrejšo rešitev stavke. Sindikat Fides pa je znova pozval, naj prekine s stavko v dobrobit pacientov.

Ministrica za zdravje se je na koncu vodstvom bolnišnic zahvalila za trud in požrtvovalnost pri reorganizaciji dela, da to poteka čim bolj nemoteno. Znova je poudarila, da je skrb za pacientke in paciente naša skupna prioriteta.