Skoči do osrednje vsebine

Skrb za reproduktivno zdravje je ena izmed najpomembnejših panog na področju zdravstva

Predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel sta se udeležila slavnostnega odprtja Centra za zdravljenje neplodnosti in izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna.
Med širokimi vrati je napet belo-modro-rdeč trak. Pred njim stojijo dva moška in ženska, vsi imajo v rokah škarje, da bodo prerezali trak. Moški v sredini je oblečen v belo zdravniško haljo. Moški na levi in ženska na desni sta svečano oblečena.

Predsednik vlade dr. Robert Golob in ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel sta skupaj z direktorjem bolnišnice Aleksandrom Merlom simbolno prerezala trak in odprla nove prostore. | Avtor: Nebojša Tejić/STA

V Bolnišnici Postojna so odprli preurejene prostore za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo. Na novo je urejenih več kot dvesto kvadratnih metrov prostorov, ki so jih opremili tudi s posebnimi inkubatorji in drugo tehnično, medicinsko ginekološko in zaščitno laboratorijsko opremo. Investicija je vredna približno 1,3 milijona evrov. S to prenovo imamo zdaj v Sloveniji znova tri polno delujoče centre za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo s koncesijo (poleg Postojne še v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor).

»Zelo sem vesela, da imamo tretji javni polno delujoči center za oploditve z biomedicinsko pomočjo v Sloveniji. To nedvomno pomaga vsem parom, ki imajo težave z neplodnostjo,« je dejala ministrica in čestitala direktorju bolnišnice Aleksandru Merlu ter vsem zaposlenim.

Premier pa je ob odprtju dejal: »Verjamem, da je država na neki način dolžna pomagati vsem parom, ki potrebujejo medicinsko pomoč pri zanositvi in graditvi družine. Prepričan sem, da bo ta center, ki deluje v eni najboljših porodnišnic v Sloveniji, uspešno izpolnil svoje poslanstvo.« Poudaril je še, da je postojnska porodnišnica lahko zgled marsikomu, tako glede strokovnosti kot tudi odnosov. »Vzpostavljeni spoštljivi odnosi med celotnim osebjem, vključno s strežnim, medicinskim in negovalnim osebjem ter zdravniki, so izjemen primer. Upam, da bo za zgled navdihnil tudi druge zdravstvene ustanove po Sloveniji.«

Skrb za reproduktivno zdravje je ena izmed najpomembnejših panog na področju zdravstva in zdravljenja za vsako državo, je na dogodku poudarila ministrica. Sprememba načina življenja, vrednot in ciljev ter seveda pogojev, ki vplivajo na naše odločitve, kdaj osnovati družino, vplivajo tudi na število rojstev. Ob znižanem trendu v Republiki Sloveniji, kjer podatki kažejo, da je število v zadnjem desetletju upadlo za več kot petnajst odstotkov, je toliko pomembnejše, da država zagotavlja možnosti zanositve tudi s pomočjo biomedicinske znanosti, je poudarila ministrica.

V Sloveniji se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje letno rodi okoli tisoč otrok, spočetih s pomočjo umetne oploditve, kar predstavlja več kot pet odstotkov vseh rojenih otrok. Postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo je postal neprecenljivo orodje za tiste pare, ki se soočajo z izzivi neplodnosti. Ob tem pa je ključnega pomena, da imajo ti pari dostop do vrhunskega zdravstvenega varstva in podpore. »Ureditev prostorov in zagotovitev opreme za izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo zagotavlja ustrezno dostopnost do zanesljivih in varnih postopkov oploditve. Ministrstvo za zdravje si bo še naprej prizadevalo za izboljšave in posodobitve na področju reproduktivnega zdravja ter podporo družinam na poti do starševstva,« je zaključila dr. Prevolnik Rupel.