Skoči do osrednje vsebine

Poziv za predlaganje kandidatov za nagrado zlata čebela 2024 odprt samo še deset dni

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) obvešča, da 15. marca 2024 poteče rok za predlaganje kandidatov za nagrado zlata čebela. Tema letošnjega razpisa so dosežki na področju promocije čebel in drugih opraševalcev.

Na poziv, ki je odprt do 15. marca 2024, se lahko predlagajo kandidati iz Slovenije in tujine. Prejemnika nagrade bo izbral Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela, nagrajencu pa bo kipec izročila predsednica Republike Slovenije na svetovni dan čebel 20. maja 2024 v Sloveniji.

Nagrada je namenjena inovativnim in vrhunskim dosežkom posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k nadgradnji projektov na področju promocije čebel in drugih opraševalcev, dvignili njihovo prepoznavnost in okrepili ozaveščanje o dolgoročnem pomenu, ki ga imajo čebele in drugi opraševalci.

Republika Slovenija s podeljevanjem nagrade zlata čebela promovira svetovni dan čebel, spodbuja prenos znanja in tehnologij ter utrjuje prepoznavnost Slovenije v svetu kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.

Leta 2024 bo mednarodna nagrada zlata čebela podeljena četrtič. Dosedanji dobitniki so prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi (Argentina) za dosežke na področju promocije čebel in drugih opraševalcev, Boštjan Noč (Slovenija) za dosežke na področju ohranjanja čebel in drugih opraševalcev ter dr. Slobodan Davidović (Srbija) za dosežke na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcih.

Naziv Datum objave Rok prijave
28. 12. 2023
15. 3. 2024