Skoči do osrednje vsebine

V Tednu boja proti raku ozaveščamo: "Obdrži sonce na varni strani"

Danes so se začele aktivnosti 41. slovenskega tedna boja proti raku, ki ga organizira Zveza slovenskih društev za boj proti raku (Zveza) v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana (OI), Ministrstvom za zdravje in Državnim programom za obvladovanje raka. Letošnji teden poteka pod geslom »Obdrži sonce na varni strani«. Za kožnim melanomom v povprečju letno zboli več kot 600 oseb, 125 jih umre.

Čeprav je kožni melanom v veliki meri preprečljiv, je v Sloveniji na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki. Število novih primerov se povečuje, tako v Sloveniji kot v svetu, podatki pa kažejo, da se bo breme tega raka v naslednjih 20 letih povečalo za več kot polovico. Strokovnjaki zato pozivajo, naj skrb za zaščito kože pred UV žarki, redno samopregledovanje kožnih znamenj in obisk osebnega zdravnika ob sumljivih spremembah postane del naših zdravih navad.

Eno glavnih vodil pri oblikovanju strateških ciljev in programa dela Zveze je z leti postal Evropski kodeks proti raku, ki vsebuje 12 nasvetov za zmanjšanje zbolevanja za rakom. Sedmi od njih naslavlja preprečevanje kožnega melanoma s pozivom, da se čim manj izpostavljamo sončnim žarkom. Predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku doc. dr. Urška Ivanuš je ob predstavitvi letošnjih aktivnosti tedna boja proti raku povedala, da zelo velik delež kožnega melanoma lahko preprečimo z ukrepi, ki jih lahko izvajamo sami, in prebivalce pozvala: »Pomembno je, da smo prav vsak trenutek pozorni, da sonce obdržimo na varni strani. Zato uporabljajte zaščitna oblačila, pokrivala, sončna očala in kreme z visokim zaščitnim faktorjem; pazite, da vas, še posebej pa otrok, ne opeče sonce; in ne uporabljajte sončenja v solarijih, saj je učinek podoben kot pri soncu.« Pojasnila je, da po podatkih Mednarodne agencije za raziskovanje raka Slovenija sodi med države, kjer je delež kožnega melanoma, ki je povezan z UV sevanjem, okrog 90 odstotkov. Slovenija se tako umešča na 6. mesto med 40 evropskimi državami glede na delež kožnega raka, ki ga lahko pripišemo UV sevanju. In poudarila: »Sončenje je še posebej tvegano za otroke. Velika izpostavljenost soncu do 10. leta starosti skoraj podvoji tveganje za kožnega raka kasneje v življenju.«

»O raku moramo govoriti, saj ostaja in postaja vse večji izziv v Sloveniji. Pri moških je rak vodilni vzrok smrti, pri ženskah pa je na drugem mestu. Rak je v Sloveniji tudi vodilni vzrok prezgodnje smrti, saj je vzrok za okrog 37 odstotkov vseh smrti pred 65. letom starosti. Rak je praviloma bolezen starejših; 90 odstotkov vseh zbolelih je starejših od 50 let in več kot 65 odstotkov vseh zbolelih je starejših od 65 let. Več kot polovico novih primerov raka lahko pripišemo staranju prebivalstva, preostale pa dejavnikom tveganja, ki izhajajo iz naših navad, življenjskega in delovnega okolja,« je povedala Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu.

Na področju obvladovanja raka se v Sloveniji izvaja veliko aktivnosti, ki potekajo usmerjeno in koordinirano, saj jih številni deležniki izvajajo in spremljajo v okviru Državnega programa obvladovanja raka.

Vesna Marinko je nadaljevala: »Današnji dogodek in cel teden je posvečen seznanjanju, opolnomočenju in spodbujanju k spremembi prepričanj, stališč in vedenj, s katerimi lahko raka preprečimo. Pri tem nam je v pomoč Evropski kodeks proti raku, ki govori o dejavnikih, ki so povezani z nastankom raka, in kaj je mogoče ukreniti, da bi zmanjšali tveganja za te bolezni. Tega moramo še bolj približati mladim, ljudem v zrelih letih in starejšim. Življenje v skladu z 12 nasveti proti raku, med katerimi je kar dvakrat omenjeno izpostavljanje in zaščita pred sončnimi žarki, pa naj postane vsakdan čim večjega števila ljudi».

Na ministrstvu izvajamo aktivnosti, ki bodo prispevale k lažji odločitvi za zdrav življenjski slog:

  • Pripravili smo novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, saj je nujno potrebno omejiti dostop do novih ogrevanih tobačnih izdelkov in elektronskih cigaret s privlačnimi aromami, ki so namenjeni otrokom in mladostnikom.
  • Načrtujemo več usklajenih aktivnosti za dvig precepljenosti proti HPV in Hepatitisu B, saj lahko s cepljenjem proti HPV preprečimo raka na materničnem vratu in še 6 dodatnih rakov, s cepljenjem proti hepatitisu B pa preprečimo raka jeter. Dejstvo je, da lahko določene rake z gotovostjo preprečimo s cepljenjem, zato vabimo vse starše, da ne odlašajo in naj omogočijo otrokom tovrstno zaščito pred rakavimi obolenji.
  • Presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka ZORA, DORA, SVIT so v Sloveniji zgodba o uspehu. Ljudje zaupajo programom, ki rešujejo življenja, in ki jih vodijo izvrstni in predani strokovnjaki. Ženske se dobro odzivajo na vabila v presejalne programe. Naš skupni izziv je, kako v presejalni program SVIT v večji meri pritegniti moške.

»Vesela sem, da v letošnjem letu potekajo strokovne priprave na nove presejalne programe. Tako bomo v prihodnjih letih ljudi lahko povabili v nove, enako kakovostne presejalne programe, s katerimi bomo odkrivali raka prostate in pljuč ter želodca«, je dodala Marinko in nadaljevala: »Danes pa bomo osvetili še eno področje, kjer lahko s pametnim vedenjem preprečimo strah, trpljenje in vse kar še spremlja onkološko zdravljenje. Če obdržimo sonce na varni strani, bomo veliko naredili zase in za svoje bližnje«.

V nadaljevanju so strokovnjaki podali priporočila in nasvete za varno vedenje, s katerim preprečimo kožnega raka, teme letošnjega Tedna boja proti raku.