Skoči do osrednje vsebine

Prenova Registra prostorskih enot in Register naslovov - težave pri delovanju povezanih sistemov

Zaradi tehničnih zapletov pri prehodu nekateri povezani sistemi še ne delujejo oziroma delujejo z omejenimi funkcionalnostmi. Portal SPOT ne deluje, prav tako ostali sistemi, ki uporabljajo podatke o poslovnih subjektih iz Poslovnega registra Slovenije. Težave se urgentno rešujejo. O odpravi trenutnih tehničnih težav bomo sprotno poročali.

Podatki o naslovih in podatki prostorskih enot so del podatkov, s katerimi osebe (fizične in pravne) izkazujejo svojo identiteto v Sloveniji in tujini. Zato so ti podatki vključeni v različne procese in sisteme.

Prehod vodenja Registra prostorskih enot v novem informacijskem sistemu Kataster, vključitev Registra naslovov in prilagoditev sistemov, ki vključujejo podatke o naslovu, se je izvedel med 1. in 3. marcem 2024.

Informacijska prenova Registra prostorskih enot ni vplivala le na vodenje postopkov in evidentiranje sprememb podatkov o prostorskih enotah in naslovih na Geodetski upravi, pač pa so morali spremembe vključiti v svoje sisteme tudi uporabniki podatkov prostorskih enot in naslovov, kot so na primer upravljavci Registra prebivalstva Slovenije, Poslovnega registra Slovenije, Davčnega registra in številni drugi informacijski sistemi.

Vsem uporabnikom se za nastale nevšečnosti opravičujemo, vse pristojne službe pa se trudijo, da bi v najkrajšem možnem času zaplete odpravili.