Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o trgu poslovnih nepremičnin za leto 2023

Geodetska uprava je na spletnih straneh objavila Poročilo o trgu poslovnih nepremičnin za leto 2023.

Po preliminarnih podatkih se je v Sloveniji lani število kupoprodajnih poslov s poslovnimi nepremičninami zmanjšalo, medtem ko se je število najemnih poslov povečalo. Ocenjujemo, da se je v primerjavi z letom 2022 število prodaj pisarniških prostorov zmanjšalo za 10 do 15 odstotkov, število prodaj trgovskih in storitvenih prostorov za 5 do 10 odstotkov, industrijskih prostorov pa za 30 do 40 odstotkov.

Število na novo sklenjenih najemnih pogodb oziroma aneksov, zaradi podaljšanja najema ali spremembe najemnine, se je za pisarniške prostore povečalo za 25 do 30 odstotkov, za trgovske in storitvene prostore kar za 40 do 45 odstotkov, za industrijske prostore pa za 15 do 20 odstotkov.

V letu 2023 so po naši oceni cene pisarniških prostorov zrasle za 5 do 10 odstotkov, trgovskih in storitvenih prostorov pa praktično stagnirale. Najemnine pisarniških prostorov ter trgovskih in storitvenih prostorov so zrasle za okoli 3 odstotke.

Poročilo o trgu poslovnih nepremičnin za leto 2023 je objavljeno na portalu Prostor, na strani Trg nepremičnin.  Verzija za ovirane osebe je v pripravi.

Za več informacij lahko pišete službi za odnose z javnostmi Geodetske uprave.

Naslovnica Poročila o slovenskem trgu poslovnih nepremičnin za leto 2023, ki prikazuje padajočo svetlobo na lesu

Naslovnica Poročila o slovenskem trgu poslovnih nepremičnin za leto 2023 | Avtor: Geodetska uprava