Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar v Bruslju predvsem o schengnu in migracijah

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta ministrov Evropske unije (EU) za pravosodje in notranje zadeve. Glavne teme zasedanja so bile razmere v schengenskem prostoru, ocena mandata Evropske agencije za mejno in obalno stražo (agencija Frontex) in zunanji vidik migracij.

Minister Boštjan Poklukar je po zasedanju Sveta ministrov povedal, da so se ministri seznanili s stanjem v schengenskem območju. »Kot veste, to zaradi dolgotrajnih nadzorov na notranjih mejah ne deluje, to je treba jasno povedati. Kot pozitiven razvoj dogodkov pa lahko omenimo, da so Slovaška (na meji z Madžarsko), Češka (na meji s Slovaško) ter Poljska (na meji s Slovaško) nedavno odpravile nadzore na svojih notranjih mejah. V zadnjih dveh mesecih je število nezakonitih vstopov v Republiko Slovenijo bistveno višje, zato v tem trenutku ne morem govoriti o tem, da bi mi opustili začasni notranji nadzor. Dokler je v Sloveniji stopnja teroristične ogroženosti srednja, potem zaenkrat notranja kontrola ostane

Minister je pozdravil skorajšnjo pridružitev Romunije in Bolgarije schengenskemu območju na morskih in zračnih mejah. Slovenija je bila tu zelo aktivna. »Zelo si želim, da do konca leta vstopita na zeleni meji polnopravno v schengenski prostor. Več držav, kot bo varovalo zunanjo schengensko mejo, toliko bolj bo varna EU.«

Skupni boj proti tihotapljenju migrantov, vključno z novima predlogoma zakonodajnih aktov, je prepoznan kot ključno področje za upravljanje migracij. Slovenijo kot tranzitno državo na zahodnobalkanski poti skrbi, da ta regija izstopa kot ključna tranzitna regija za tihotapljenje migrantov. Tovrstnih čezmejnih izzivov pa ne moremo učinkovito obravnavati samostojno, temveč se jih moramo lotevati skupaj v okviru okrepljenega regionalnega sodelovanja.

»Zahodnobalkanska pot je izredno aktivna tudi v teh mesecih. Vse države na tej poti beležijo višje število tujcev, ki nezakonito vstopijo preko meja. Danes sem se v neformalnih pogovorih s številnimi ministri pogovarjal tudi o tem, da je na zahodnobalkanski poti treba razmišljati o uvedbi vizumov za državljane tretjih držav, ki zakonito prihajajo v zahodnobalkanske države in nato nezakonito vstopijo v EU. Pobuda Slovenije (s pomočjo Hrvaške), da Frontex vstopi na ozemlje Bosne in Hercegovine, je tudi ena od rešitev, da lahko nezakonite migracije kontroliramo, jih upravljamo,« je dejal minister Poklukar.

Pri upravljanju migracij ima pomembno vlogo agencija Frontex. Evropska komisija je predstavila poročilo o oceni pravne podlage. Ocenjujemo, da za razširjeni mandat ostaja ustrezna pravna podlaga za nadaljnje delo – zlasti v smislu podpore državam članicam na najbolj kritičnih delih zunanje meje EU.

Ob delovnem kosilu so ministri razpravljali o posledicah konflikta na Bližnjem vzhodu in ruske agresije v Ukrajini na notranjo varnost Evropske unije. Predsedstvo je v okviru schengenskega sveta seznanilo države članice o napredku pri izvajanju povezljivosti informacijskih sistemov, tako imenovane interoperabilnosti sistemov. Sistem vstopa in izstopa naj bi začel delovati predvidoma 6. oktobra 2024.

Belgijsko predsedstvo je predstavilo trenutno stanje pogajanj o uredbah za preprečevanje in boj proti spolni zlorabi otrok. Slovenija pri tem podpira vzpostavitev dolgoročnejšega pravnega okvira EU za učinkovit boj proti zlorabam otrok na spletu, ob hkratnem spoštovanju temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico do zasebnosti in varstva osebnih podatkov. Prav tako se zavzemamo za vzpostavitev jasnih pravil z zanesljivimi pogoji in zaščitnimi ukrepi ter za konsistentnost zakonodajnih določb, da se zagotovi njihova uravnoteženost, preudarnost in nedvoumnost, pa tudi skladnost z ustavno zagotovljenimi jamstvi.

Na dnevnem redu zasedanja je bil tudi varnostni vidik boja proti trgovini z mamili in organiziranemu kriminalu. Belgijsko predsedstvo je za tokratno zasedanje notranjih ministrov pripravilo presek stanja pri več aktivnostih, ki potekajo v različnih forumih. To so krepitev odpornosti logističnih vozlišč, sodelovanje s tretjimi državami in krepitev policijskega in pravosodnega sodelovanja, kartiranje kriminalnih združb, ki predstavljajo največje tveganje družbi, krepitev preventivnih ukrepov tudi preko uporabe administrativnih ukrepov, preprečevanje rekrutiranja mladoletnikov. Te aktivnosti bodo še naprej deležne posebne pozornosti, s katerimi se bodo pod okriljem Sveta EU ukvarjale pristojne delovne skupine. Okrepljena koordinacija med različnimi akterji (državami članicami, EU-institucijami, decentraliziranimi agencijami in drugimi partnerji) je ključna za implementacijo aktivnosti iz EU načrta. Na junijskem zasedanju Sveta za pravosodje in notranje zadevebodo ministri ocenili dosežen napredek.

Minister je napovedal ministrsko konferenco procesa Brdo, ki jo bo gostil 21. in 22. marca 2024 na Brdu pri Kranju. Povabljeni so vsi notranji ministri Zahodnega Balkana in naših sosednjih držav. Brdo proces je platforma za sodelovanje na Zahodnem Balkanu na področju notranjih zadev, ki na pobudo Slovenije deluje od leta 2001. Ob robu ministrske konference bo potekalo tristransko srečanje notranjih ministrov Slovenije, Italije in Hrvaške. Ta platforma se je izkazala za zelo konstruktivno in učinkovito, srečanjem treh ministrov pa sledijo tudi operativna srečanja šefov policij, namenjena krepitvi sodelovanja in obvladovanja skupnih varnostnih izzivov.