Skoči do osrednje vsebine

Krepimo obrambne sposobnosti v digitalni dobi

Med 27. in 29. februarjem 2024 je pod okriljem Kibernetskega centra Ministrstva za obrambo potekala kibernetska vaja z imenom Kibernetski vitez 24. Namenjena je bila krepitvi kibernetskih obrambnih sposobnosti in dvigu ozaveščenosti o kibernetskih grožnjah, s katerimi se soočajo tako državne institucije kot zasebni sektor.

Vaja Kibernetski vitez 24 je združila strokovnjake s področja kibernetske varnosti iz Kibernetskega centra Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske z namenom preizkušanja in izboljšanja odzivnosti na kibernetske incidente. Udeleženci so se spopadli z različnimi simuliranimi kibernetskimi napadi, ki so obsegali vse od phishing kampanj do naprednih trajnostnih groženj (angleško Advanced Persistent Threats – APT), s čimer so bile preizkušene njihove sposobnosti za zaščito infrastrukture in informacijskih sistemov.

Vaja je potekala v varnem in kontroliranem okolju, in sicer na kibernetskem vadbišču Kibernetskega centra Ministrstva za obrambo, ki je omogočalo realistično simulacijo napadov brez tveganja za dejansko infrastrukturo. To je udeležencem zagotovilo neprecenljive izkušnje in vpoglede v delovanje potencialnih napadalcev ter v strategije za obrambo pred tovrstnimi grožnjami.

Poleg praktičnega dela je bila pomembna komponenta vaje tudi izmenjava znanj in najboljših praks med udeleženci. S tem je Kibernetski vitez 24 prispeval ne samo k izboljšanju tehničnih veščin, temveč tudi k boljšemu medsebojnemu razumevanju, povezovanju in sodelovanju med različnimi deležniki na področju kibernetske varnosti na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski.

Organizacija vaje Kibernetski vitez 24 s strani Kibernetskega centra Ministrstva za obrambo poudarja prizadevanja Slovenije za krepitev nacionalne kibernetske odpornosti. V času ko so kibernetski napadi vse pogostejši in kompleksnejši, so takšne vaje ključnega pomena za zagotavljanje varnosti in zaščite nacionalnih interesov.

Rezultati in ugotovitve vaje bodo temeljito analizirani, da bi se identificirale morebitne varnostne vrzeli in določili koraki za njihovo odpravo. Skozi kontinuirano izobraževanje, usposabljanje in sodelovanje je mogoče graditi močnejšo kibernetsko obrambo, ki bo kos izzivom prihodnosti.

Uspešno izvedena vaja Kibernetski vitez 24 tako predstavlja pomemben korak naprej v prizadevanjih za varnejši kibernetski prostor in je dokaz, da je s sodelovanjem in izmenjavo znanj mogoče učinkovito nasloviti tudi najzahtevnejše kibernetske grožnje in izzive.

Logotip vaje. Moder ščit na črni podlagi z naslovom vaje

Vaja Kibernetski vitez 24 je združila strokovnjake s področja kibernetske varnosti iz Kibernetskega centra Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske z namenom preizkušanja in izboljšanja odzivnosti na kibernetske incidente | Avtor: Ministrstvo za obrambo

1 / 2