Skoči do osrednje vsebine

Dnevi infrastrukture za prostorske informacije 2024

21. in 22. februarja je v Skopju potekala peta konferenca Dnevi infrastrukture za prostorske informacije 2024, ki jo je organizirala Agencija za kataster nepremičnin Republike Severne Makedonije.

Agencija za kataster nepremičnin Severne Makedonije je koordinacijski organ državne prostorske podatkovne infrastrukture v državi. Konferenca v Skopju oje bila posvečena prostorski podatkovni infrastrukturi Republike Severne Makedonije. Konferenca je bila odlična priložnost za izmenjavo izkušenj na področju prostorskih podatkovnih infrastruktur iz Republike Severne Makedonije, pa tudi iz regije, tako iz javnega, zasebnega in akademskega sektorja.

Na konferenci je bilo predstavljenih 21 referatov iz desetihdržav, v katerih so bili predstavljeni dosežki na področju razvoja infrastrukture za prostorske informacije (angleško National Spatial Data Infrastructure - NSDI) v posamezni državi. Skupne značilnosti vseh NSDI so v tem, da je bil v preteklih letih narejen izjemen napredek pri zagotavljanju medopravilnosti prostorskih podatkov, za katere so zadolžene državne agencije in upravni organi. Prav tako je bila iz predstavitev vidna močna usmerjenost k uporabniku in k zagotavljanju učinkovitosti posameznih procesov, ki jo države dosegajo s ponovno uporabo prostorskih podatkov.

Na povabilo organizatorjev je imel vršilec dolžnosti generalnega direktorja Geodetske uprave otvoritveni referat z naslovom Zeleni slovenski lokacijski okvir (angleško Green Slovenian Location framework). Predstavitev vmesnih rezultatov projekta je požela veliko zanimanja tudi v razpravi, ki je sledila.

Konferenca je bila dobra priložnost za pregled stanja nacionalnih infrastruktur za prostorske informacije tako v Severni Makedoniji kot tudi v Sloveniji, na Nizozemskem, na Hrvaškem, v Albaniji, na Kosovu, v Grčiji ter Bosni in Hercegovini.