Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Golob ob dnevu Civilne zaščite: Iskrena hvala in globok poklon

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite, ki je bila na Brdu pri Kranju.
Skupinska slika prejemnikov priznanj in plaket Civilne zaščite skupaj s predsednikom vlade, predsednico Republike Slovenije in drugimi vodilnimi

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite | Avtor: Danijel Novakovič/STA

V nagovoru je poudaril, da je struktura Civilne zaščite odlično organizirana, da temelji na prostovoljstvu in se odziva ne samo hitro, ampak tudi solidarno in človeško. In ravno iz te solidarnosti in človeškosti izhaja zaupanje, ki je po mnenju predsednika vlade ključno za to, da Civilni zaščiti ljudje prisluhnejo in da imajo vsak dan, ne le ob naravnih nesrečah, občutek varnosti. "Naloga vlade je, da prisluhne vašim potrebam in se sooči z izzivi današnjega časa. Čeprav sprememb ne moremo uresničiti čez noč, se trudimo izboljšati sistem, ki temelji na vaši požrtvovalnosti. Na to sem kot predsednik vlade izjemno ponosen. Opisal bi vas z dvema besedama: veliko srce. Prav vaše veliko srce, s katerim prostovoljno pomagate sočloveku v času stiske, je vodilo, ki bi ga morali vsi upoštevati," je nagovor predstavnikom Civilne zaščite zaključil predsednik vlade dr. Robert Golob.

Dan Civilne zaščite obeležujemo 1. marca. Ta dan je namenjen počastitvi vseh pripadnic in pripadnikov reševalnih služb, ki prostovoljno ali poklicno izkazujejo solidarnost in nudijo pomoč ljudem, ko jo potrebujejo. V skupnosti, kjer je civilna zaščita učinkovito organizirana in dobro deluje, postane ključnega pomena za varovanje prebivalcev, infrastrukture in naravnega okolja. Njeno delovanje ima tudi dolgoročen vpliv na odpornost družbe in njeno sposobnost okrevanja po nesrečah.

Na slovesnosti so podelili bronasta, srebrna in zlata priznanja, plakete ter najvišje priznanje, kipec Civilne zaščite Republike Slovenije, ki ga je letos prejel Bojan Kopač.