Skoči do osrednje vsebine

Nadzor nad razmnoževanjem hišnih ljubljenčkov je ena od glavnih odlik odgovornega lastništva

Nenadzorovano razmnoževanje živali pripelje do velikega števila zapuščenih in odvrženih živali. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato lastnike hišnih ljubljenčkov spodbuja k odgovornemu lastništvu, ki vključuje tudi nadzorovano vzrejo, preprečevanje paritve ter sterilizacijo ali kastracijo.

Zlasti nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in zapuščene mačke postajajo velik problem in breme za lokalne skupnosti. Med živalmi se širijo bolezni, v zavetiščih pa ni dovolj zanimanja posvojiteljev, ki bi prevzeli skrb zanje. Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem sta sterilizacija samic in kastracija samcev.

Sterilizacija in kastracija sta rutinska kirurška posega, ki imata številne pozitivne učinke na zdravje in dobrobit živali.

 Zakaj sta sterilizacija in kastracija tako pomembni

  1. Nadzor populacije: neželena brejost in preveliko število mladičev sta težavi, s katerima se soočamo pri mačkah in psih. Sterilizacija in kastracija sta ključni orodji za omejevanje števila potepuških živali. S tem dejanjem skrbimo, da ne prihaja do neželenih brejosti in s tem do brezdomnih mačk in psov.
  2. Zdravje živali: poleg preprečevanja neželenih razmnoževanj imata sterilizacija in kastracija tudi druge pozitivne učinke. Pri psicah se zmanjša tveganje za pojav tumorjev mlečne žleze, pri samcih pa agresivnost in tveganje za bolezni spolnih organov.
  3. Vpliv na vedenje: sterilizacija in kastracija lahko vplivata na vedenje živali. Na primer, kastrirani samci so pogosto manj teritorialni in manj nagnjeni k spopadom z drugimi samci.

Kaj lahko storimo

Če imate mačjega ali pasjega ljubljenčka predvsem za družbo in se ne nameravate ukvarjati z vzrejo mladičkov, premislite o sterilizaciji ali kastraciji. To je odgovorno dejanje, ki koristi živali in celotni skupnosti.

Subvencionirane sterilizacije in kastracije v Sloveniji 

Številne slovenske občine vsako leto subvencionirajo sterilizacije in kastracije živali, cenejše posege pa pogosto ponujajo tudi veterinarske ambulante. Za podrobnejše informacije se obrnite na svojo občino ali najbližjo veterinarsko ambulanto.

 

Več informacij

  • Odgovorno lastništvo živali

    Lastništvo hišne živali je privilegij in odnos med človekom in živaljo bi moral biti v obojestransko korist. Odgovorno lastništvo vključuje številne dolžnosti. Prvenstveno odločitev za živali zahteva temeljit razmislek, še preden pride v družino nov živalski član. Prepogosto se zgodi, da pridobitvi živali botruje nepremišljena odločitev, rezultat pa je neustrezna oskrba ali celo zapustitev živali.