Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za zagon inovativnih podjetij

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za javni razpis Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024.
Evropska sredstva za zagon inovativnih podjetij

Evropska sredstva za zagon inovativnih podjetij | Avtor: Freepik

V okviru javnega razpisa, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, bo sofinanciran zagon inovativno naravnanih podjetij, razvoj minimalno sprejemljivih produktov (angleško  minimum viable product - MVP) in postavitev tržnih produktov na trg. Javni razpis bo spodbujal mlada inovativno naravnana podjetja (tako imenovana start-up podjetja) k uresničevanju njihovih razvojnih potencialov in komercializaciji proizvodov, procesov in storitev, ki se prednostno osredotočajo na področja, skladna z načeli podnebne nevtralnosti, krožnega gospodarstva in s strategijo pametne specializacije (S5). Na razpis se bodo lahko prijavila mikro in mala podjetja tako iz kohezijske regije Vzhodna Slovenija kot tudi kohezijske regije Zahodna Slovenja, ki se kot pravna ali fizična oseba ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so organizirana kot gospodarske družbe.

Javni razpis Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024 se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge Inovacijska družba znanja ter zasleduje specifični cilj Krepitev trajnostne rasti in konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij (MSP) ter ustvarjanje delovnih mest v MSP, med drugim s produktivnimi naložbami (ESRR).

Za projekt v vrednosti 2,16 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 1,4 milijona evrov, natančneje 1.382.400,00 evrov.

Javni razpis, ki prispeva k doseganju ciljev Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, bo Slovenski podjetniški sklad objavil v Uradnem listu predvidoma danes.