Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin z madžarskim pandanom o aktualnih evropskih temah in širitvi EU

Državni sekretar mag. Marko Štucin je na obisku gostil ministra za evropske zadeve Madžarske dr. Jánosa Bóko. Govorila sta predvsem o aktualnih evropskih temah, s poudarkom na pripravah Madžarske na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2024, ter o širitvi EU.
Državni sekretar Marko Štucin in minister za evropske zadeve Madžarske dr. János Bóka se rokujeta pred zastavami

Državni sekretar Marko Štucin in minister za evropske zadeve Madžarske dr. János Bóka | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/Nik Jevšnik

1 / 3

Sogovornika sta obravnavala nadaljnjo perspektivo širitve EU in aktualne razmere v državah Zahodnega Balkana. Slovenija in Madžarska podpirata kredibilno širitveno perspektivo EU ter poudarjata pomen enotnega odziva EU pri zagotavljanju stabilnosti in razvoja regije. Govorila sta tudi o dogodkih, ki jih namerava Madžarska organizirati v času predsedovanja Svetu EU.

Minister za evropske zadeve dr. Bóka je državnemu sekretarju Štucinu podrobneje predstavil program madžarskega predsedovanja s predvidenimi prednostnimi nalogami po posameznih področjih. Poudaril je, da bo ena glavnih prednostnih nalog madžarskega predsedovanja Svetu EU konkurenčnost gospodarstva EU, tudi v luči demografskih izzivov. V zvezi s tem sta posebno pozornost namenila krepitvi dolgoročne konkurenčnosti EU, ki mora temeljiti na razvoju enotnega trga, ustreznih naložbah v raziskave in inovacije, pošteni konkurenci in sodelovanju v svetovnem gospodarstvu. Posebno pozornost bo Madžarska kot prihodnja predsedujoča Svetu EU namenila tudi širitvi EU in Zahodnemu Balkanu.