Skoči do osrednje vsebine

Vrednejši sortimenti lesa na 18. dražbi v Slovenj Gradcu

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo in lovstvo Gregor Meterc se je včeraj v Slovenj Gradcu udeležil 18. dražbe vrednejših sortimentov lesa v organizaciji Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveze lastnikov gozdov Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije. Pripeljanih je bilo 6854 hlodov, pri čemer je najvišjo ceno dosegel hlod javorja rebraša.
Dražba lesnih sortimentov.
1 / 2

Dražba lesa je bila po zbrani in ponujeni količini lesa druga največja doslej. Skupno je 760 lastnikov, večinoma iz Slovenije in tudi iz Avstrije, s Hrvaške ter iz Bosne in Hercegovine, na dražbo pripeljalo 6854 hlodov v skupni izmeri 7153 m3. Na dražbi je sodelovalo 56 kupcev iz 11 držav, ki so oddali skoraj 23.000 ponudb. Največ kupcev je bilo iz Slovenije. Najvišjo ceno je dosegel hlod gorskega javorja rebraša, in sicer 9960 evrov za hlod, ki je bil prepeljan iz Bosne in Hercegovine. Drugi najdražji hlod, prav tako hlod gorskega javorja rebraša, je dosegel ceno 8400 evrov in je bil pripeljan z območja Trbovelj.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo in lovstvo Gregor Meterc je na tiskovni konferenci poudaril, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: ministrstvo) podpira takšne oblike prodaje lesa, saj lahko lastniki tako dosežejo tudi večkratno vrednost sortimentov v primerjavi z njihovimi trenutnimi vrednostmi na trgu. Ob tem je poudaril: »K večji vrednosti gozdno lesnih sortimentov prispevajo genetika drevesa, rastiščne razmere in izvajanje nege v gozdovih. Ministrstvo je v okviru podukrepa 8.4 Programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 izplačalo 11,46 milijona evrov. Sredstva so bila namenjena nakupu sadik gozdnega drevja in potrebnega materiala za zaščito sadik pred divjadjo ter izvajanju nege v gozdovih.« Dodal je, da ministrstvo za obnovo, nego in varstvo gozdov letno namenja 1,3 milijona evrov iz proračuna Republike Slovenije in dva milijona evrov iz Gozdnega sklada.

Gregor Meterc je opozoril tudi, da je bilo v lanskoletni avgustovski ujmi poškodovanih veliko gozdnih cest, največ prav na območju Koroške in Zgornje Savinjske doline »V ta namen je v Zakonu o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev za obnovo gozdnih cest namenjenih 42,8 milijona evrov. Sredstva bodo občinam razdeljena na podlagi prijavljene škode v aplikaciji Ajda. Občine bodo prve informativne izračune predvidoma prejele marca.« Če ne bo ugovorov ali odpovedi pravicam do sredstev, bodo informativni izračuni postali dokončne odločbe. Občine bodo dobile avans v višini 40 % prijavljene škode za obnovo gozdnih cest, razliko prejmejo ob končanju posameznih projektov.