Skoči do osrednje vsebine

Slovenija sopodpisnica Gentske deklaracije na srečanju Evropske mreže javne uprave

Minister za javno upravo mag. Franc Props in generalni direktor Direktorata za javni sektor Peter Pogačar sta se na povabilo belgijske podpredsednice vlade in ministrice za javna podjetja, javno upravo, telekomunikacije in pošto Petre de Sutter v Gentu v začetku tedna udeležila ministrskega srečanja Evropske mreže javne uprave (angleško European Public Administration Network - EUPAN).

Na srečanju, ki je bilo organizirano v okviru trenutnega belgijskega predsedovanja Svetu Evropske unije (EU), so delegacije iz držav članic EU, Evropske komisije in držav opazovalk razpravljale o aktualnih izzivih javnih uprav. V ospredju pogovorov so bila področja oblikovanja politik na osnovi dokazov, vzpostavitev ustreznega delovnega okolja za javne uslužbence, zagotavljanje vključenosti in integritete na vseh ravneh, ugled delodajalca ter prilagajanje na hitro razvijajoče se tehnologije, vključno z umetno inteligenco.

Pomemben del srečanja Evropske mreže javne uprave (angleško European Public Administration Network - EUPAN) je bilo sprejetje skupne izjave, tako imenovane Gentske deklaracije, ki predstavlja skupno zavezo držav članic za nadaljnje sodelovanje in izboljšave v javnih upravah po Evropi, ob podpori Evropske komisije.

»Naša udeležba na ministrskem srečanju EUPAN v Gentu predstavlja izjemno priložnost za izmenjavo izkušenj in najboljših praks z evropskimi partnerji na področju javne uprave. Posebej sem ponosen, da bomo prispevali k oblikovanju Gentske deklaracije, ki bo pomemben korak naprej v naših skupnih prizadevanjih za izboljšanje javnih storitev za državljane Evrope,« je poudaril minister za javno upravo mag. Franc Props, ki se je ob robu dogodka EUPAN sestal s ministrom za pravosodje in javno upravo Republike Hrvaške dr. Ivanom Malenico.

Na bilateralnem srečanju sta sogovornika obravnavala teme, ki so bistvene za nadaljnje izboljšave javnih uprav obeh držav, na primer prenova selekcijskih postopkov z namenom uvedbe enotne vstopne točke ter digitalizacija in prenova plačnega sistema s poudarkom na bolj pravični in učinkoviti ureditvi plač funkcionarjev. »Tovrstna srečanja in izmenjave dobrih praks med sosednjimi državami omogočajo hitrejši napredek in usklajevanje sprememb v javni upravi,« je o srečanju povedal mag. Props in dodal, da tako Slovenija kot Hrvaška delita stalno zavezanost k modernizaciji in učinkovitosti svojih javnih sektorjev.

Drugi dan srečanja je potekala serija panelnih razprav, osredotočenih na prihajajoče izzive kadrovskih virov, oblikovanje politik, utemeljenih na dokazih, ter o integriteti, posebnim poudarkom na problematiki tako imenovanih "vrtečih vrat", ki ponuja rešitve za prehajanje posameznikov med javnim in zasebnim sektorjem. Minister Props je na zasedanju poudaril, da v Sloveniji vlagamo trud v povečanje privlačnosti javne uprave, na drugi strani pa si prizadevamo za krepitev kompetenc in motivacijo obstoječih javnih uslužbencev.