Skoči do osrednje vsebine

Na območju železniške postaje v Novi Gorici našli neeksplodirana ubojna sredstva

Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (DEvNUS) je med detekcijo terena v nedeljo, 25. 2. 2024, in ponedeljek, 26. 2. 2024, na železniški postaji v Novi Gorici odkrila številna neeksplodirana ubojna sredstva iz 1. in 2. svetovne vojne.

V nedeljo je DEvNUS med detekcijo terena na železniški postaji v Novi Gorici odkrila in odstranila eno top granato kalibra 15 centimetrov avstrijske izdelave ter 3 topovske vžigalnike prav tako avstrijske izdelave različnih kalibrov, vse iz obdobja 1. svetovne vojne. Ob tem so še označili pet točkovnih mest, kjer so sumili na kovinske dele vendar v večji globini. Naslednji dan so se odločili za izkop teh delov.

V ponedeljek so na tretjem izkopu na globini okoli 1,2 metra naleteli na rep letalske bombe. Na 1,7 metra globine so prišli do zadnjega dela letalske bombe, nakar so bombo ročno izkopali do globine 2,2 metra. Temu je sledila identifikacija letalske bombe, kjer so ugotovilo, da gre za bombo tipa MC500 L.b. MK IV. angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Bomba je težka 226 kilogramov in vsebuje 96 kilogramov eksplozivne polnitve. Opremljena je samo z zadnjim vžigalnikom tipa No 30. Po opravljeni identifikaciji so bombo pokrili nazaj z materialom, kjer bo počakala do nevtralizacije.

V naslednjih dneh se predvideva še pregled ostalega območja. V primeru, da bodo vsi pogoji izpolnjeni, se 10. 3. 2024 pričakuje nevtralizacijo. 

Vžigalnik neeksplodiranega ubojnega sredstva na pesku.

Neeksplodirano ubojno sredstvo. | Avtor: Aljaž Leban

1 / 2