Skoči do osrednje vsebine

Februarske aktivnosti za zaprte osebe v ljubljanskem zaporu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana smo v mesecu februarju poleg rednih aktivnosti v okviru osebnega načrta za zaprte osebe organizirali dva dogodka.

V okviru kulturnega praznika smo v zavodu izvedli glasbeni nastop Lee Čeč. Tovrstni glasbeni dogodki prinašajo za zaprte osebe številne pozitivne učinke - z umetnostjo in glasbo v zaporskem okolju se namreč lažje prispeva k obvladovanju stresa, tesnobe in depresije ter spodbuja pozitivne občutke.

V okviru obravnave samomorilne ogroženosti pa je svoje izkušnje z depresijo, poskusom samomora in odvisnostjo predstavila Nataša Meznarič. Meznarič je navdihujoča oseba, ki je z zaprtimi delila svojo ganljivo zgodbo o preobrazbi iz depresije in obupa v srečnejše ter zadovoljno življenje. Njena zgodba poudarja pomembnost moči volje, vztrajnosti in iskanja notranje moči tudi v najtežjih trenutkih. Svojo izkušnjo je delila s zaprtimi osebami, da bi jih navdihnila in jim pokazala, da je mogoče najti pot iz teme v svetlobo. S svojim zgledom je pričala o moči notranje preobrazbe ter pomembnosti sprejemanja odgovornosti za lastno življenje in dobro počutje.