Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

Državna sekretarka Vesna Humar se je v Čedadu udeležila osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, pod naslovom Kot voda, ki se zlije z vsem.
Stojijo na odru, nagrajenca imata v rokah skupturi in priznanja.. Skupinska fotografija,

Gregor Šuc, Vesna Humar, Ksenija Dobrila, Aleš Musar, Luigia Negro, Franko Žerjal, Nina Pahor, Walter Bandelj, mag. Marko Rusjan, Tatjana Rojc | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Proslavo vsako leto skupaj pripravljata krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij. Letošnjo izvedbo kulturnega programa so zaupali Kulturnemu društvu Ivan Trinko. Posvetili so jo Benečiji in še posebej Terski dolini, kjer so kljub stiskam prejšnjega stoletja uspeli ohraniti pri življenju svojo tradicionalno jezikovno in kulturno dediščino.

Ob tej priložnosti sta krovni organizaciji podelili tudi priznanja osebnostim, ki so se s svojim delom najbolj odlikovale na kulturnem področju med Slovenci v Italiji. Nagrado sta prejela rezijanska družbeno - kulturna delavka Luigia Negro in pomemben člen tržaškega Radijskega odra in eden najbolj dejavnih goriških dramskih ustvarjalcev Franko Žerjal. Iskrene čestitke nagrajencema.

Večer so obogatili s plesnim projektom, ki temelji na pravljici »Srebreca nu pastir« (Srebrna deklica in pastirček), pravljici vasi Mužac, pripovedi ustnega izročila, v slovenskem narečju Terske doline. Literarno srečanje med popularno legendo in filozofijo, med starim govorjenim jezikom in kultiviranim jezikom, med preteklostjo in sodobnostjo je predelal in zasnoval Aljaž Škrlep. Pod režijo se je podpisala plesalka in koreografinja Andreja Rauch Podrzavnik. Za idejno zasnovo sta poskrbeli Iole Namor in Donatelli Ruttar. S slavnostnim nagovorom je zbrane očarala mlada jezikoslovka Nina Pahor.