Skoči do osrednje vsebine

Izjava predsednika vlade ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino

Za nami sta dve leti brutalnega nasilja, uničevanja, trpljenja, izčrpavanja nedolžnega ukrajinskega prebivalstva, popolnega ignoriranja načel mednarodnega prava in predvsem nasprotovanja Ustanovni listini Organizacije združenih narodov s strani ruskega agresorja.

Na milijone ukrajinskih prebivalcev je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, na tisoče jih je bilo ubitih in ranjenih, otroci so bili ugrabljeni in mučeni, uničevanje ukrajinskih mest in vasi se nadaljuje sleherni dan. Ruski predsednik Putin nadaljuje z neizprosno, agresivno in obsojanja vredno politiko, ki ne kaže prav nikakršnih znamenj konca vojne. Če je smrt Alekseja Navalnija sporočilo, kakšni so lahko obeti sveta za mir, potem je to grozljivo sporočilo.

Moje misli so danes še toliko bolj s prebivalci Ukrajine, svojci in prijatelji žrtev, ranjenimi, ukrajinskimi vojaki, ki branijo svoje domove, z otroki, ženami in vsemi, ki si želijo miru in svobode. Slovenija se skupaj z zavezniki, s katerimi delimo skupno zavezanost demokraciji in človekovim pravicam, nedvoumno zavzema za mir in mirno rešitev nastalega konflikta. Enotni smo v prizadevanjih za obrambo svobode in doseganju pravičnega in trajnega miru v Ukrajini.

Naše osnovno vodilo mora ostati iskanje priložnosti za premirje in nato za dolgotrajen mir, ki temelji na načelih mednarodnega prava in Ustanovne listine OZN. Zavzeti se moramo, da se obe strani skupaj s predstavniki mednarodne skupnosti končno usedeta za pogajalski mizo in se da priložnost diplomaciji, ki bo pripeljala do miru in ljudem omogočila konec trpljenja in vrnitev v normalno življenje.