Skoči do osrednje vsebine

Obveznice za državljane so izdane

Po zaključku vpisa državnih obveznic za fizične osebe (RS94) je bila danes izvedena izdaja obveznic in njihova izročitev na trgovalne račune vlagateljev. 27. februarja 2024 bodo obveznice uvrščene v trgovanje na Ljubljanski borzi.

Z obveznicami RS94 spodbujamo razvoj kapitalskega trga, ponujamo alternativo drugim naložbam, hkrati pa sledimo strateškim ciljem upravljanja javnega dolga.

Republika Slovenija je prvič izdala obveznice za fizične osebe, zato nas veseli, da je bil vpis obveznic uspešen. Po najnovejših podatkih jih je vpisalo 9352 državljanov v skupni nominalni vrednosti 258,4 milijona evrov, odprtih pa je bilo 5659 novih trgovalnih računov. Državljani so torej prepoznali ponujeno alternativo drugim naložbam, s čimer smo dosegli enega ključnih ciljev – večje zanimanje za kapitalski trg – kar nas še posebej veseli.

Celoten skupni nominalni znesek izdaje obveznic RS94 sicer znaša 261 milijonov evrov, saj smo za vzdrževanje likvidnosti na Ljubljanski borzi in zunajborznem trgu uradnemu vzdrževalcu likvidnosti zakladnih menic in državnih obveznic, to je banki NKBM, dodelili dodatne obveznice v višini 1 odstotka zneska izdanih obveznic.

Poleg razvoja kapitalskega trga, ki predstavlja eno od strateških prioritet ministrstva, s to izdajo zasledujemo tudi druge cilje:

  • Dodatno vlagateljsko zaledje za zagotavljanje proračunskih sredstev v obdobju, ko bo izvajanje obnove Slovenije po poplavah najbolj intenzivno.
  • Z višjim donosom ponujamo alternativo bančnim vlogam. Z naložbo v državne obveznice lahko državljani dosežejo večjo razpršenost in raznovrstnost svojih naložb ter zmanjšajo tveganje.
  • Izboljšanje finančne pismenosti. S pridobivanjem izkušenj z obveznicami mali vlagatelji krepijo finančno znanje, kar jim omogoča boljše finančne odločitve in upravljanje osebnih financ.
  • Spodbuditi želimo trajno participacijo fizičnih oseb v takšnih instrumentih, ne zgolj priložnostno oziroma enkratno.

Ko bodo obveznice uvrščene v trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli, tudi pravne osebe. Obveznice bodo vodene ter poplačane skladno z najvišjimi standardi transparentnosti in zaščite vlagateljev, kot vse doslej izdane obveznice Republike Slovenije.