Skoči do osrednje vsebine

Nagradni razpis za izjemne dosežke na področju oblikovanja DesignEuropa Awards

Do 15. marca je odprt razpis Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office – EUIPO) za izjemne dosežke na področju oblikovanja DesignEuropa Awards. Nagrada poudarja pomen kvalitetnega oblikovanja in njegov vpliv na gospodarski, družbeni, kulturni in okoljski razvoj.

Na spletni strani EUIPO so objavljene podrobnejše informacije o razpisu DesignEuropa Awards, vključno s pogoji ter obrazcem za prijavo (v angleškem jeziku).

Kategorije nagrad DesignEuropa so:

  • Industrijska nagrada: za izjemne modele izpod rok velikih in srednje velikih podjetij,
  • Nagrada za podjetnike in mala podjetja: za izjemne modele podjetnikov, malih podjetij in nedavno ustanovljenih podjetij, ne glede na njihovo velikost,
  • Nagrada za življenjsko delo: namenjena oblikovalcem s pomembnim delom, ki so v svoji karieri pomembno vplivali na področje oblikovanja,
  • Nagrada za mlade oblikovalce: v letošnjem letu je dodana nova kategorija mladih oblikovalcev (angleško Next Generation Design Award). Ta nova kategorija je namenjena izključno mladim talentom do 29 let. Namen te kategorije je prepoznati prispevke mladih oblikovalcev, ki so se izkazali z izjemnimi ustvarjalnimi in obetavnimi dosežki.

Kriteriji za prijavo: vse nominacije in prijave morajo biti na podlagi veljavnih modelov Skupnosti, ki se tržijo in prodajajo (v kateri koli državi). Ta kriterij ne velja za kategorijo za mlade oblikovalce.

Slavnostna podelitev nagrad bo septembra 2024 v Rigi v Latviji, rok za prijave in nominacije podjetij pa je 15. marec 2024.

Lansko leto je nagrado nagrado v kategoriji mala in nastajajoča podjetja prejelo slovensko podjetje Remigo z električnim izvenkrmnim motorjem RemigoOne (video posnetek v angleščini). Direktor podjetja Remigo Marko Vrtovec je ob prejemu nagrade poudaril pomen varstva intelektualne lastnine, saj ima njihovo podjetje zaradi podeljenih patentov, modela in znamk večjo svobodo delovanja ter varnost. To jim omogoča varstvo lastnega dela v razvoju in oblikovanju, s tem pa dosegajo višjo vrednost podjetja ter so bolj privlačni za investitorje. Slednji pri vrednotenju podjetij dosledno upoštevajo, ali ima podjetje podeljene pravice intelektualne lastnine.

Slovenska podjetja vabimo k prijavi!