Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Varnostnem svetu OZN: “Z vojno v Ukrajini se nismo in se ne bomo sprijaznili”

Slovenija je v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) ob obeležitvi druge obletnice ruske agresije na Ukrajino podprla sklic razprave o ohranjanju miru in varnosti v Ukrajini. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v nacionalni izjavi poudarila, da se z vojno nismo sprijaznili ter da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani dokler ne bo dosežen pravičen in trajen mir.

Ministrica Fajon je v izjavi močno obsodila rusko agresijo na Ukrajino in izrazila polno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine: "Zavedam se, da se ponavljamo, a bi vseeno rada izkoristila priložnost, ko v tej dvorani zastopam članico Varnostnega sveta OZN, da znova obsodim rusko agresijo proti Ukrajini, ki grobo krši Ustanovno listino OZN in Helsinško sklepno listino o nedotakljivosti meja v Evropi. Medtem ko se nad Ukrajino vrstijo napadi s topniškimi izstrelki, brezpilotnimi letalniki in balističnimi raketami, se nad preostanek sveta zgrinjajo različne razlage, še zlasti o tem, kako se je ta vojna začela in zakaj je bil njen začetek neizogiben. A vendar so dejstva zelo jasna – Rusija je agresor in Rusija ne spoštuje Ustanovne listine OZN. Posledice tega so številne smrtne žrtve, uničene družine in infrastruktura ter zgodbe o smrti in uničenju."

"Slovenija spoštuje pogum ukrajinskega naroda. Z Ukrajinci delimo vizijo pravičnega in trajnega miru ter se pridružujemo skupnim prizadevanjem za uresničitev tega cilja. V takšen mir je vredno verjeti in si prizadevati zanj, zato bomo Ukrajini še naprej stali ob strani, dokler tega ne dosežemo. Nismo se naveličali opozarjati na agresijo in zahtevati, da se konča. Na vso moč si bomo prizadevali, da vse, ki so zagrešili dolg seznam grozodejstev in drugih mednarodnih zločinov, pokličemo na odgovornost," je povedala ministrica Fajon.