Skoči do osrednje vsebine

Jevšek in Erlić tudi o čezmejnem projektu reševanja poplavne varnosti v Sloveniji in na Hrvaškem

V Zagrebu je potekala uvodna konferenca treh projektov za podporo upravljanju EU Strategiji za jadransko in jonsko regijo - EUSAIR, ki sta se je udeležila tudi kohezijska ministra Slovenije in Hrvaške Jevšek in Erlić. Poudarila sta pomen sodelovanja med državami jadransko-jonske regije, govorila pa sta tudi o strateškem čezmejnem projektu reševanja poplavne varnosti v Sloveniji in na Hrvaškem.

»Zbrali smo se, da obeležimo začetek izvajanja treh ključnih projektov, ki bodo imeli velik pomen za EU Strategijo za jadransko in jonsko regijo – EUSAIR v prihodnjih letih. To je velika priložnost, a tudi odgovornost. Slovenija že od leta 2014 podpira to strategijo, pri čemer se osredotoča predvsem na povezovanje na ekonomskem, kulturnem in znanstvenem področju,« je v uvodnem nagovoru poudaril minister Jevšek.

Osrednji projekt podpore strategiji z imenom »EUSAIR Facility point«, v katerem ima Slovenija vodilno vlogo, deluje od leta 2016. Gre za prvo enoto te vrste v Evropi. Kot projekta podpore upravljanja strategiji pa sta predvidena še projekta »EUSAIR točka«, ki ga vodi Italijanska regija Marche in projekt »Podpora razvoju in implementacijah strateških izvedbenih formatov«, ki ga vodi Hrvaška.

Konferenca je zbrala deležnike iz jadranske in jonske regije, ki so pokazali politično zavzetost in podporo trem projektom in njihovi vlogi pri izvajanju strategije. EU Strategiji za jadransko in jonsko regijo – EUSAIR je makroregionalna strategija v EU. Vključuje deset držav – štiri države članice EU (Hrvaška, Grčija, Italija in Slovenija) in šest držav ne-članic EU, (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija, Severna Makedonija in San Marino), ki zajemajo območje, na katerem živi 70 milijonov ljudi.

Ob robu konference sta se slovenski in hrvaški minister Jevšek in Erlić pogovarjala tudi na dvostranskem srečanju. Glavna tema pogovorov je bil strateški projekt za reševanje poplavne varnosti na območjih ob rekah, ki prečijo Slovenijo in Hrvaško, in ki ga bosta državi izvajali v okviru čezmejnega Interreg programa Slovenija-Hrvaška.