Skoči do osrednje vsebine

Japonska agencija potrdila bonitetno oceno Slovenije

Japonska bonitetna agencija (angleško Japan Credit Rating Agency – JCR) je potrdila bonitetno oceno Slovenije pri AA- s stabilnimi obeti.

V agenciji JCR visoko bonitetno oceno Slovenije utemeljujejo z dobrimi temelji za gospodarski razvoj, z močno odpornostjo na zunanje šoke in s članstvom v Evropski uniji ter območju evra. Kot izziv vidijo sorazmerno visok delež javnega dolga v deležu bruto domačega proizvoda (BDP).

V agenciji so prepričani, da bo vlada kljub izzivom, ki so jih za javne finance in gospodarstvo predstavljali oziroma predstavljajo dogodki, povezi s pandemijo covida-19, z lanskimi poplavami in z inflacijo, še naprej vodila preudarno fiskalno politiko. Opažajo, da je Slovenija že v preteklosti težila k zniževanju dolga; ko je zaradi pandemije konec leta 2020 narasel na 79,6 odstotka BDP, se je nato hitro vrnil nazaj k trendu upadanja, konec leta 2023 pa je po ocenah agencije znašal okoli 70 odstotkov BDP.

Gospodarska rast Slovenije bo po napovedih JCR v letih 2024 in 2025 presegla dva odstotka, kot pozitivno pa v JCR izpostavljajo tudi višje likvidnostne rezerve državnega proračuna.