Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na srečanju z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem.
Predsednik vlade se rokuje pred zastavami z zunanjim ministrom Jordanije

Premier dr. Golob na srečanju z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem | Avtor: Žan Kolman/KPV

Srečanje je predstavljalo nadaljevanje pogovora, ki ga je predsednik vlade imel z jordanskim kraljem Abdulahhom II ob robu Münchenske varnostne konference.

Zunanji minister je ponovil zahvalo Sloveniji za njena uravnotežena, miroljubna stališča v skladu z načeli mednarodnega prava. Prav tako je pohvalil našo vlogo znotraj Evropske unije in Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov ter se zahvalil za pomoč Agenciji Združenih narodov za podporo Palestincem (UNRWA).

S predsednikom vlade sta se osredotočila predvsem na tako imenovani "day after" tako v Gazi kot na Zahodnem bregu. Rešitev dveh držav ostaja edina politična rešitev. Potrebno bo trdo delo na podlagi številnih, žal neuresničenih, dogovorov iz preteklosti. Ključna bo obnovitev miru ter političnega horizonta ter palestinskim prebivalcem ponovno dati upanje, da sta napredek in varnost možna.

Arabska stran dela na obširnem mirovnem načrtu in upa, da bo, ko bo pripravljen, dobil tudi evropsko podporo.

Predsednik vlade je podprl vse napore arabske skupine za dosego politične rešitve sprejemljive za obe strani in v dobrobit prebivalcev na obeh straneh.