Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Brnu s predvajanjem filma o Češki koči

16. februarja 2024 smo v Brnu praznovali Slovenski kulturni praznik s predvajanjem filma z naslovom Češka koča in češko-slovensko sodelovanje (češko Češka koča a česko-slovinská vzájemnost). Dogodka, ki ga je organiziralo Češko-slovensko društvo pod vodstvom Alene Šamonilové, v sodelovanju z Matejo Kosi, se je udeležila tudi veleposlanica Tanja Strniša, ki je uvodoma nagovorila zbrano publiko.

Avtor filma Ladislav Jirásko je v igrano-dokumentarnem filmu, za katerega je uporabil več kot 400 zgodovinskih fotografij in dokumentov in ki priča o dragocenih slovensko-češki vezeh, poustvaril zgodovino Češke koče od odločitve o njeni postavitvi na Ravneh nad Zgornjim Jezerskim, do poteka njene gradnje in ohranjanja v njeni prvotni obliki do današnjih dni. V film je vtkal tudi zgodbo njenih legendarnih oskrbnikov iz družine Karničar z Jezerskega. Film opisuje, kako so češki planinci pred več kot 120 leti odkrili Jezersko, stkali vezi z domačini in leta 1900 zgradili kočo v obliki tipične češke kmečke hiše. Češka koča je bila takrat simbol slovenstva, danes pa je simbol dolgoletnega planinskega sodelovanja in prijateljstva med Slovenci in Čehi.

Ladislav Jirásko, ki že več kot pet desetletij raziskuje, opisuje in promovira slovenske gore in slovenski alpinizem tako na Češkem kot drugje, je v filmu tudi zaigral. Hkrati je film režiral ter sceniral, filmu pa je dodal tudi besedila.

Dogodka se je udeležil in sodeloval v pogovoru po predvajanju filma znani slovenski alpinist in župan Občine Jezersko Drejc Karničar. Pogovor je vodila Alena Šamonilová.

Drejc Karničar in njegova soproga Polona sta bila tudi pet let oskrbnika Češke koče in že vrsto let sodelujeta z Ladislavom Jiráskom in češkimi planinci. Predvajanja filma se je udeležil tudi češki alpinist in fotograf Ladislav Novák. Tako Drejc Karničar kot Ladislav Novák sta v filmu tudi zaigrala.

Film je nastal v produkciji Jiráskovih podjetij Alpe spol. in lide&HORY s.r.o. in bil v Sloveniji premierno predvajan v marcu 2022 v Ljubljani in na Jezerskem, na Češkem pa novembra 2022 v Pragi.