Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika na Veleposlaništvu RS v ZDA

V petek, 16. februarja 2024, smo na Veleposlaništvu RS v ZDA obeležili slovenski kulturni praznik. V luči razglasitve leta 2024 za kulturno leto Rudolfa Maistra smo dogodek pripravili v sodelovanju s knjižnim klubom Beremo slovensko. Dogodek smo tokrat namenili tudi predstavitvi edinstvenosti slovenskih narečij.

V luči razglasitve leta 2024 za kulturno leto Rudolfa Maistra smo na veleposlaništvu v petek, 16. februarja praznovali slovenski kulturni dan v sodelovanju s knjižnim klubom Beremo slovensko. Po nagovoru veleposlanika Iztoka Mirošiča je predsednica kluba Mojca Mrak z izbranimi gosti predstavila različna slovenska dela, vključno s poezijo Rudolfa Maistra, pri čemer smo tokrat dogodek namenili tudi predstavitvi edinstvenosti slovenskih narečij. Nastopajoči gostje so ob tej priložnosti izbrali dela slovenskih avtorjev kot so Maister, Lainšček, Kardoš, Kramberger, Zag Golob, Voranc, Mustar in Adamič, saj le-ti zastopajo in predstavljajo določeno regijo v Sloveniji.

Knjižni klub Beremo slovensko je v osnovi spletni knjižni klub, ki povezuje slovenske izseljence in zdomce v ZDA, njegov glavni cilj pa je ohraniti stik s slovenskim jezikom. Klub organizira občasna virtualna srečanja, kjer se Slovenci v ZDA družijo ob dobrih knjigah in iskrivih debatah.